B12-status baby beïnvloedt cognitieve ontwikkeling

slimme babyVitamine B12 is belangrijk voor de cognitieve ontwikkeling van de jonge kinderhersenen en beïnvloedt het vermogen om complexe geometrische vormen te interpreteren en de emoties van andere kinderen te herkennen. Dat blijkt uit een studie van het onderzoekscentrum voor de gezondheid van moeder en kind in Bergen, Noorwegen. De resultaten werden gepubliceerd in het internationale tijdschrift The American Journal of Clinical Nutrition.

 

Bij 500 zuigelingen in Bhaktapur (Nepal) werd bloed afgenomen en het niveau van vitamine B12 bepaald. Circa vijf jaar later werd de cognitieve ontwikkeling van 320 van deze kinderen met verschillende tests gemeten. Een lage vitamine B12-status als baby bleek geassocieerd met lagere testscores voor cognitieve ontwikkeling op vijfjarige leeftijd. Zij hadden bijvoorbeeld meer problemen met het oplossen van puzzels, letters te herkennen en gevoelens van andere kinderen te interpreteren. De resultaten van de studie suggereren dat een vitamine B12-deficiëntie de ontwikkeling van de hersenen bij jonge kinderen belemmert of vertraagt.

 

De meeste deelnemende Nepalese kinderen hadden geen extreem lage niveaus van vitamine B12 bij de geboorte, maar wel suboptimale, lager dan aanbevolen voor optimale groei en ontwikkeling van hun hersenen. In lage-inkomenslanden, zoals Nepal, is het risico op vitamine B12-deficiëntie groot, omdat er maar weinig vlees en andere dierlijke producten worden gegeten. Het aantal kinderen dat zich niet kan ontwikkelen volgens hun potentieel is groot. Correctie van de vitamine B12-status kan een vroege maatregel zijn om een gezonde ontwikkeling veilig te stellen voor deze jonge kwetsbare kinderen. De resultaten dienen te worden bevestigd in gerandomiseerde gecontroleerde studies.

 

Referentie:
Kvestad I, Hysing M, Shrestha M et al. Vitamin B-12 status in infancy is positively associated with development and cognitive functioning 5 y later in Nepalese children. American Journal of Clinical Nutrition, maart 2017 doi: 10.3945/ajcn.116.144931.

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/2860

Comments are closed.