Creatine belangrijk voor vegetarische sporters

VegetarischEen vegetarisch voedingspatroon kent gezondheidsvoordelen, maar kan ook een tekort aan sommige voedingsstoffen met zich meebrengen. Onderzoekers van de Universiteit van Gent brachten de gevolgen in kaart van een vegetarisch dieet voor creatine, carnosine en carnitine. Deels maakt het lichaam deze stoffen zelf aan, maar voor een ander deel moeten ze uit de voeding komen. Creatine en carnosine ontbreken vrijwel geheel in vegetarische voeding. Carnitine is wel te vinden in sommige plantaardige producten (noten, aardappelen), maar in geringere hoeveelheden dan in vlees. Alle drie de stoffen hebben hun hoogste concentratie in de spieren en kunnen daarom met name van belang zijn voor (kracht)sporters.

Aan het zes maanden durende onderzoek namen veertig vrouwen deel die gewend waren vlees te eten. Tien van hen bleven dat doen, terwijl de overige dertig overschakelden op vegetarische voeding en in twee groepen van vijftien werden verdeeld. De ene groep suppleerde bovenop de voeding dagelijks 1 gram creatine en 0,8-0,4 gram bèta-alanine, een voorloper van carnosine. De andere groep kreeg een placebo. Via verschillende meetmethoden werden aan het begin van het onderzoek, na drie maanden en na afloop de concentraties creatine, carnitine en carnosine vastgesteld in spieren en bloed. 

Voor de lichaamsvoorraad carnitine en carnosine had een vegetarische voeding geen gevolgen. Daarentegen begon de voorraad creatine na drie maanden af te nemen, maar door suppletie nam deze weer toe. Dat maakt creatine volgens de onderzoekers tot een geschikt supplement voor vegetarische sporters die kortdurende prestaties met hoge intensiteit moeten leveren.

 

Referentie:
Blancquaert L, Baguet A, Bex T, Volkaert A, Everaert I, Delanghe J, Petrovic M, Vervaet C, De Henauw S, Constantin-Teodosiu D, Greenhaff P, Derave W. Changing to a vegetarian diet reduces the body creatine pool in omnivorous women, but appears not to affect carnitine and carnosine homeostasis: a randomised trial. Br J Nutr. 2018 Apr;119(7):759-770. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29569535

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/3711

Comments are closed.