Fructose beïnvloedt het brein

FructoseFructose verandert de expressie van honderden hersengenen. Volgens wetenschappers kan dit leiden tot een breed scala van ziekten. Aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en ADHD hangen namelijk samen met veranderingen in deze hersengenen. Fructose beschadigt deze genen.

 

Glucose-fructosestroop wordt als zoetmiddel aan veel bewerkte voedingsmiddelen toegevoegd. Ze wordt verkregen door middel van enzymatische omzetting van glucose (naar fructose) uit mais.

 

Van de 900 hersengenen die de onderzoekers identificeerden, worden twee genen genaamd Bgn en Fmod, als eerste beschadigd door fructose. Fructose verwijdert cytosine van de vier nucleotiden die DNA opmaken. Hierdoor verandert de expressie van deze twee genen waardoor vervolgens een cascade van reacties fout gaat lopen en honderden andere hersengenen negatief worden beïnvloed.

 

Een voeding rijk aan omega-3 vetzuren, vooral docohexaeenzuur (DHA), zou deze schade terug kunnen draaien. ‘DHA verandert niet slechts een of twee genen; het opmerkelijke is dat DHA het hele genpatroon terug naar normaal lijkt te duwen’ zei Xia Yang, hoofdonderzoeker van de studie ‘En we zien waarom het zo een krachtige effect heeft.’ DHA komt van nature in de membranen van onze hersencellen, maar niet in voldoende hoeveelheid om ziekten te bestrijden’.

 

Hoewel extra inname van DHA van belang is, geeft onderzoeker en neurobioloog Gomez-Pinilla aan dat het belangrijkste aspect voor het brein is suiker en specifiek glucose-fructose stroop in bewerkte voedingsmiddelen te vermijden. Eerder onderzoek onder leiding van Gomez-Pinilla vond dat fructose de communicatie tussen de hersencellen beschadigde en het aantal toxische moleculen in de hersenen verhoogde. Hij ontdekte dat op de lange termijn een voeding rijk aan fructose het vermogen om te leren en het onthouden van informatie aantast.

 

Referenties:
Qingying Meng, Zhe Ying, Emily Noble, Yuqi Zhao, Rahul Agrawal, Andrew Mikhail, Yumei Zhuang, Ethika Tyagi, Qing Zhang, Jae-Hyung Lee, Marco Morselli, Luz Orozco, Weilong Guo, Tina M. Kilts, Jun Zhu, Bin Zhang, Matteo Pellegrini, Xinshu Xiao, Marian F. Young, Fernando Gomez-Pinilla, Xia Yang. Systems Nutrigenomics Reveals Brain Gene Networks Linking Metabolic and Brain Disorders. EBioMedicine, 2016; DOI: 10.1016/j.ebiom.2016.04.008

University of California - Los Angeles. ‘Fructose alters hundreds of brain genes, which can lead to a wide range of diseases: Scientists report that diet rich in omega-3 fatty acids can reverse the damage.’ ScienceDaily, 22 April 2016.

 

Bron: http://www.vngk.nl/algemeen/fructose-beinvloedt-het-brein.html

 

 

   Printversie fructose-beinvloedt-het-brein

Comments are closed.