Groene thee-extract werkzaam tegen acne vulgaris

Groene theePolyfenolen in groene thee zoals ECG (epicatechinegallaat ) en EGCG (epigallocatechinegallaat) hebben antimicrobiële, antioxidatieve en ontstekingsremmende effecten. Recente klinische studies laten zien dat uitwendig gebruik of orale inname van (groene) thee-extract helpt de talgproductie te verminderen en acne vulgaris te bestrijden.

 

De onderzoekers selecteerden uit 59 wetenschappelijke studies 8 studies die aan alle strenge kwaliteitscriteria voldeden. Zeven studies onderzochten het effect van uitwendig gebruik en één studie het effect van inwendig gebruik van thee-extract op talgproductie en/of acne vulgaris. In 6 studies was groene thee-extract gebruikt, in 2 studies was het gebruikte thee-extract niet nader gespecificeerd. Dat groene thee-extract de talgproductie vermindert, werd aangetoond in 2 studies met gezonde mannelijke proefpersonen (20-40 jaar). Het uitwendig gebruik van groene thee-extract (een zalf/lotion met 2,5 tot 5% thee-extract, gedurende 8 weken op de wang aangebracht) zorgde voor significante afname van de talgproductie met 25 tot 60%. In vijf studies werd (groene) thee-extract uitwendig getest bij proefpersonen (13-45 jaar) met acne vulgaris. De samenstelling van de zalven/lotions varieerden (2, 3 of 5% groene thee-extract; 1% of 5% EGCG), evenals de studieduur (4, 6 of 8 weken); de zalf/lotion werd meestal tweemaal daags aangebracht. Uitkomstmaten waren de hoeveelheid puistjes en de ernst van acne (volgens de Leeds acne score). In alle studies leidde het gebruik van (groene) thee-extract tot afname van de talgproductie en (significante) verbetering van acne vulgaris (klik voor details op de link naar de studie onderaan dit nieuwsbericht).

 

In een klinische studie uit 2016 namen 80 vrouwen (25-45 jaar) met gematigde tot ernstige acne een voedingssupplement met groene thee-extract in (driemaal daags 500 mg) of placebo. Na vier weken was de acne met name verbeterd op neus en kin en rond de mond. Significante bijwerkingen traden bij geen van de studies op. Groene thee-polyfenolen helpen vermoedelijk tegen acne vulgaris door verlaging van de talgproductie, ontstekingsremming en antimicrobiële effecten tegen bacteriën die geassocieerd zijn met acne zoals Propionibacterium acne, Propionibacterium granulosum, Staphylococcus aureus en Staphylococcus epidermidis. Meer studies van hoge kwaliteit en een groter aantal proefpersonen is gewenst om de effectiviteit van uitwendig en inwendig toegediende (groene) thee-extract bij acne vulgaris verder in kaart te brengen.

 

Referentie
Saric S, Notay M, Sivamani RK. Green tea and other tea polyphenols: effects on sebum production and acne vulgaris. Antioxidants (Basel). 2016 Dec 29;6(1). http://www.mdpi.com/2076-3921/6/1/2

 

Bron: Orthokennis.nl

Comments are closed.