Koffie en lagere sterftekans

donderdag, mei 23, 2019 @ 06:05 PM

KoffieEen nieuwe meta-analyse bevestigt de resultaten van drie vorige meta-analyses: koffie verlaagt het risico op overlijden (alle oorzaken). Wie drie kopjes per dag drinkt heeft 13% minder risico om te komen overlijden binnen een bepaald tijdsbestek. Deze meta-analyse vond bovendien dat het verband ook voor cafeïnevrije koffie opgaat.
 

Ook matige inname van cafeïne lijkt risico op overlijden te verlagen volgens een andere meta-analyse. Toch moeten we volgens de onderzoekers de gezonde kracht van koffie halen bij andere bioactieve stoffen, omdat dit onderzoek een even sterk effect van cafeïnevrije koffie op sterfterisico vond. Chlorogeenzuur is het meest overvloedige polyfenol in koffie en wordt goed opgenomen in het lichaam. Ook kahweol, cafestol en trigonelline zijn koffienutriënten die voor hun gezondheidseigenschappen onderzocht worden.

 

Vrouwen lijken optimaal drie kopjes per dag te mogen drinken, terwijl bij mannen die meer dan drie kopjes drinken, de sterftekans verder blijft dalen. Vrouwen verwerken cafeïne trager dan mannen en zijn dus langer blootgesteld aan de effecten van cafeïne. Dat duidt dan weer op een mogelijk belangrijk aandeel van cafeïne. Causaliteit afleiden uit bevolkingsstudies blijft echter lastig.

 

Referentie:
Li Q, Liu Y, Sun X et al. Caffeinated and decaffeinated coffee consumption and risk of all-cause mortality: a dose-response meta-analysis of cohort studies. J Hum Nutr Diet. 2019 Jun;32(3):279-287

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/4309

Comments are closed.