Lange vluchten: preventie met pycnogenol

PycnogenolLange vliegtuigvluchten zijn geassocieerd aan oedeem (=zwelling) van de benen en veneuze trombose, met risico op embolie. De langdurige immobiliteit, in combinatie met de lagere luchtdruk in de cabine, leidt tot uitzetting van de venen. Zo’n 10 % van passagiers op lange vluchten zou risico lopen op diepe veneuze trombose, soms met minieme symptomen, maar vaak verwikkelingen achteraf.
Dat pycnogenol dit risico kan verminderen werd herbevestigd:

 

De grootschalige LONFLIT-studie volgde 450 ‘frequent flyers’ op lange vluchten in diverse settings: met en zonder steunkousen, met aspirine, opgedeeld volgens laag-medium-hoog risico. Uit de resultaten blijkt dat het voorkomen van oedeem essentieel is om trombose te voorkomen; beweging en meer beenruimte kunnen helpen, maar meestal onvoldoende. Steunkousen blijken effectief.
Pycnogenol heeft krachtige anti-oedeem-effecten, maakt de kleine bloedvaatjes minder doorlatend én is anti-inflammatoir. Deze studie concludeert dat Pycnogenol effectief én veilig is om vliegtuigoedeem te controleren, en trombose kan voorkomen.
Hoogrisico-personen (voorgeschiedenis van trombose) combineren best kousen én pycnogenol.

 

Referentie:

Belcaro G, Feragalli B et al. Long-haul flights, edema, and thrombotic events: prevention with stockings and Pycnogenol® supplementation (LONFLIT Registry Study). Minerva Cardioangiol. 2018 Apr;66(2):152-159.

 

Bron: abcgezondheid

Comments are closed.