Omega-3 en pollenallergie

dinsdag, juni 11, 2019 @ 12:06 PM

PollenallergieAstmalijders, allergisch voor pollen, hebben minder omega-3 in hun cellen. Hun luchtwegen zijn veel gevoeliger voor allergenen dan niet-allergische personen, en mogelijk is dat te wijten aan een tekort aan omega-3. Astmalijders hebben een minder gunstige omega-3/omega-6 verhouding, en dat is niet verwonderlijk als je weet wat er in ons westers dieet zit. Die bevat veel omega-6 maar weinig omega-3, een (wan)verhouding die ontstekingen in het lichaam reactiever maken.
 
Onderzoek toont dus nogmaals het belang aan van een voldoende inname van omega-3-vetzuren. Vooral de longen zijn gevoelig voor reactieve deeltjes uit de lucht, omdat ze voortdurend onder een hoge zuurstofstress staan. Een aantal studies hebben bewezen dat supplementen met omega-3 de symptomen van astma effectief kunnen onderdrukken.

 

Referentie:
Kitz R, Rose MA, Schubert R et al. Omega-3 polyunsaturated fatty acids and bronchial inflammation in grass pollen allergy after allergen challenge. Respiratory Medicine (10) xx, 1e6
 
Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.