Saffraan beschermt hart en vaten

dinsdag, augustus 27, 2019 @ 01:08 PM

SaffraanDe eeuwenoude bekende specerij saffraan, nu ook erkend als veilig antidepressivum, heeft nog andere troeven. Vooral op cardiovasculair gebied blijkt saffraan heel effectief. Saffraan heeft o.a. zeer sterke antioxidatieve, en dus ook anti-inflammatoire, eigenschappen. Hierdoor heeft saffraan een zeer breed werkingsspectrum op alle ontstekingsziekten, dus ook op cardiovasculair gebied.

 

Een grote review (Ghaffari) draagt bewijzen aan voor de sterke werking van saffraan als antioxidant, anti-inflammatoir, anti-atherogeen (beschermt dus tegen atherosclerose), anti- hypertensief, hypolipidemisch (reguleert de vetstofwisseling in het bloed), anti-apoptotisch (beschermt tegen ongewenste celdood),…
De onderzoekers besluiten dat saffraan een zeer breed werkingsspectrum heeft en potentie als krachtig geneesmiddel (preventie?) tegen hart- en vaatziekten.
Een andere recente studie bevestigt de rol van saffraan als cardiovasculair beschermende stof op al deze gebieden, maar benadrukt de effectiviteit bij doorbloedingsstoornissen: het beschermt de weefsels tegen de gevolgen van tijdelijk zuurstoftekort, en dus ook tegen orgaanfalen in ernstige situaties. (hart bij infarct, hersenen bij beroerte,…)

 

Referenties:

Ghaffari S, Roshanravan N. Saffron; An updated review on biological properties with special focus on cardiovascular effects. Biomed Pharmacother. 2019 Jan;109:21-27.
Pourmasoumi M et al. Clinical evidence on the effects of saffron (Crocus sativus L.) on cardiovascular risk factors: A systematic review meta-analysis. Pharmacol Res. 2019 Jan;139:348-359.
Hatziagapiou K, Lambrou GI. The Protective Role of Crocus Sativus L. (Saffron) Against Ischemia- Reperfusion Injury, Hyperlipidemia and Atherosclerosis: Nature Opposing Cardiovascular Diseases. Curr Cardiol Rev. 2018;14(4):272-289.
Akbari G et al. A comprehensive review on regulatory effects of crocin on ischemia/reperfusion injury in multiple organs. Biomed Pharmacother. 2018 Mar;99:664-670.
José Bagur M et al. Saffron: An Old Medicinal Plant and a Potential Novel Functional Food. Molecules. 2017 Dec 23;23(1).

 

Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.