Waarom Chia zaden zo gezond zijn

ChiaToen mensen nog niet aan sport deden als hobby, maar om te overleven, gebruikten ze chia zaden als krachtvoer om de hele dag energie te hebben. Azteekse krijgers kregen enkel een handvol  chia zaad als rantsoen om zichzelf op de been te houden gedurende lange tochten. Atleten van nu merken een sneller herstel van en na hun training, wat het oude gebruik bevestigt. Niet verwonderlijk als je kijkt naar de indrukwekkende eigenschappen van deze superfood.

 

  • 15        keer meer magnesium dan broccoli
  • 8        keer meer omega-3 dan zalm
  • 6        keer meer calcium dan melk
  • 3        keer meer ijzer dan spinazie
  • 50%        meer foliumzuur dan asperges
  • 30%        meer antioxidanten dan blauwe bessen
  • 25%        meer vezels dan lijnzaad
  • Meer        vezels dan havermout
  • Glutenvrij
  • Vegan
  • Kosher
  • Non-GMO        / niet genetisch gemodificeerd

 

Zodra chia zaden in contact komen met water of een andere vloeistof absorberen ze 8 tot 12 keer hun gewicht aan water, waardoor een gelatine / gel-achtige vloeistof ontstaat. Deze gel is zeer heilzaam voor de darmen. En interessant voor sporters omdat de gel erg hydraterend is voor het lichaam. Daarnaast geeft de gel een verzadigd gevoel, wat ook goed kan helpen bij het afvallen.

Chia zaden zijn rijk aan omega-3-vetzuren en bestaan voor zo’n 25-30% uit plantaardige olie, voornamelijk alfalinoleenzuur (ALA). In onze voeding is vaak te weinig omega-3 aanwezig, chia is daarom een goede aanvulling.Ze bevatten meer omega-3, meer vezels en ook zijn ze lichter verteerbaar dan lijnzaad.

Chia zaden hebben geen smaak of geur, je kunt ze overal in verwerken. Ze zijn daarmee voor elk doel geschikt. In voeding worden de chia zaden voornamelijk gebruikt in bakproducten of in dranken, smoothies, yoghurt, kwark, muesli, rijst, soep of salades. Ze kunnen ook toegevoegd worden aan zelfgemaakte (gezonde) koekjes of taart. De antioxidanten in chia zaden zorgen ervoor dat ze zeer lang houdbaar zijn zonder kwaliteitsverlies. Een aanbevolen hoeveelheid chia zaad is 15 tot 60 gram per dag (1 tot 4 eetlepels).

 

Conclusie

Chia zaden zijn een zinvolle aanvulling voor (top)sporters, maar ook voor een ieder die gezond wil zijn en blijven.
Met name om de darmfunctie op natuurlijke wijze te ondersteunen en vanwege het hoge gehalte omega-3-vetzuren zijn chia zaden de top.

 

Printversie Waarom Chia zaden zo gezond zijn