Chlorella is een voedzame alg dat in Oosterse landen al langer gebruikt wordt als voedingssupplement. De universiteit van Seoul onderzocht het effect van zes gram chlorella per dag op de antioxidant-sterkte van het bloed bij vijftig rokers, allemaal mannen.
Chlorella bleek op verschillende manieren als antioxidant-versterker op te treden:
- verhoging van vitamine C en vitamine E in het bloed;
- verhoging van activiteit van antioxidant-enzymen;
- kleine vermindering van schade aan het DNA.
Referenties:
Lee SH, Kang HJ, Lee HJ, Kang MH, Park YK. Six-week supplementation with Chlorella has favorable impact on antioxidant status in Korean male smokers. Nutrition. 2010 Feb;26(2):175-83. doi: 10.1016/j.nut.2009.03.010.
Panahi Y, Mostafazadeh B, Abrishami A, Saadat A, Beiraghdar F, Tavana S, Pishgoo B, Parvin S, Sahebkar A. Investigation of the effects of Chlorella vulgaris supplementation on the modulation of oxidative stress in apparently healthy smokers. Clin Lab. 2013;59(5-6):579-87. doi: 10.7754/clin.lab.2012.120110.
Sikiru, A.B., Arangasamy, A., Alemede, I.C. et al. Dietary supplementation effects of Chlorella vulgaris on performances, oxidative stress status and antioxidant enzymes activities of prepubertal New Zealand White rabbits. Bull Natl Res Cent 43, 162 (2019). https://doi.org/10.1186/s42269-019-0213-8
Bron: ABC Gezondheid