Pistachenoten eten tegen metabool syndroom?

PistachenotenTussendoortjes hebben de naam niet zo gezond te zijn, maar noten zijn dat wel en hebben opvallend positieve effecten. Dat komt nog eens helder naar voren in een meta-analyse van studies naar de invloed van pistachenoten op het metabool syndroom.

Over de periode 1986-2017 werden zeventien RCT’s gevonden, met in totaal 940 deelnemers tussen 22 en 60 jaar. De consumptie van pistachenoten lag tussen 25 en 126 gram per dag en werd bepaald gedurende een interventieperiode tussen 2 en 24 weken. Gekeken werd naar de effecten op bloeddruk, bloedsuiker, triglyceriden, HDL-cholesterol, middelomtrek en BMI.

Er was geen effect op middelomtrek, BMI en diastolische bloeddruk. Wel leidde pistache tot een significante vermindering van de systolische bloeddruk, het triglycerideniveau en de nuchtere bloedglucose. Het HDL-cholesterol steeg. Ter verklaring voor de gunstige uitkomsten wordt niet alleen gewezen op het hoge percentage gezonde vetten in pistachenoten. Ook voedingsvezels, plantaardige proteïnen, antioxidanten, flavonoïden, de vitaminen A, B en E, de mineralen kalium, magnesium en koper en stoffen als luteïne, bètacaroteen en arginine zijn belangrijke aanvullende factoren. En ondanks het hoge gehalte calorieën: men wordt er bij normale consumptie niet dik van.

Referentie:
Baghery F, Mohammadifard N, Khanamani Falahati-Pour S. The effect of pistachio supplementation on metabolic syndrome and its components in adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Rev. 2022 Sep 5;80(10):2051-2063.

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6255

Comments are closed.