Alcoholgebruik minderen verlaagt kankerrisico

Eten tegen kankerResultaten van een recente Koreaanse studie laten zien dat een vermindering van alcoholgebruik samenhangt met een lager kankerrisico, vooral bij deelnemers die bij aanvang zware drinkers waren.

Uit eerdere studies komt naar voren dat alcoholgebruik verantwoordelijk is voor bijna 4% van de nieuw gediagnosticeerde carcinomen. Maar voor sommige specifieke kankersoorten liggen de cijfers veel hoger.

Voor de huidige studie analyseerden de onderzoekers gegevens van 4,5 miljoen volwassen Koreanen (mediane leeftijd 53,6 jaar) die aangesloten waren bij de Koreaanse ziektekostenverzekering. Ze ondergingen een nationale gezondheidsscreening tussen 2009 en 2011. Informatie over alcoholgebruik werd verzameld aan de hand van zelf ingevulde vragenlijsten. De deelnemers werden ingedeeld op basis van hun alcoholgebruik: geen (0 g/d), laag ( <15 g/d), matig (15-29,9 g/d) en hoog (30 of meer g/d).

Vergeleken met degenen bij wie de alcohol­­consumptie­­niveau tijdens de studieperiode gelijk bleef, hadden diegenen die meer gingen drinken een hoger risico op alcohol­gerelateerde kankers. De toename van het risico was dosisafhankelijk: met het overgaan op laag, matig of hoog alcoholgebruik nam het risico met resp. 3, 10 en 34% toe.

Deelnemers die bij aanvang matige drinkers waren en stopten met drinken, ontwikkelden een lager risico op alcohol­gerelateerde kanker, vergeleken met degenen die hetzelfde bleven drinken (-4%). Opvallend was dat degenen met een matig of hoog alcoholgebruik, die stopten met drinken, een hoger algemeen kankerrisico lieten zien dan degenen die hun drinkgedrag volhielden.

Dit verschil werd echter tenietgedaan wanneer het stoppen volgehouden werd. Degenen die overgingen van hoog drankgebruik naar laag drankgebruik en van veel naar matig drinken, verminderden hun risico op alcohol­gerelateerde kanker met resp. 9% en 8%.

De studie had wel enkele beperkingen, zoals een korte interval tussen de beoordelingen en een relatief korte follow-up. Er is ook geen informatie over het alcoholgebruik van de deelnemers eerder in het leven of over andere veranderingen van levensstijl tijdens de studieperiode. Bovendien is er geen melding gemaakt van een genetische variant die veel voorkomt bij Oost-Aziaten en invloed heeft op de activiteit aldehyde-dehydrogenase.

Referentie:
Yoo JE, Han K, Shin DW, et al. Association Between Changes in Alcohol Consumption and Cancer Risk. JAMA Netw Open. 2022;5(8):e2228544.

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6133

Comments are closed.