Aluminium blootstelling en neuro-cognitieve problemen

Zware metalenDagelijks wordt de mens blootgesteld aan aluminium via voedselbereiding, voedingsadditieven, cosmetica en huidverzorgingsproducten. Ook medicijnen waaronder maagzuurbinders en vaccinaties bevatten de stof. Verschillende studies hebben aangetoond dat het voor onze gezondheid beter is om de blootstelling aan aluminium zo laag mogelijk te houden. Zo is aluminium in verband gebracht met het ontstaan van hypertensie en cognitieve achteruitgang.

Aluminium kan mogelijk hyperactiviteit van microgliacellen, afweercellen in het centrale zenuwstelsel, veroorzaken wat leidt tot neuro-inflammatie. De stof veroorzaakt oxidatieve stress waardoor de totale antioxidantcapaciteit in plasma duidelijk achteruitgaat en de concentratie malondialdehyde, een marker voor oxidatieve stress, in het bloed stijgt. Aanwezigheid van aluminium in de hersenen leidt bij patiënten mogelijk tot geheugenproblemen, neurodegeneratieve aandoeningen (ziekte van Alzheimer, ziekte van Parkinson en ziekte van Huntington), concentratiestoornissen en disoriëntatie. Aluminium verstoort de functie van achetylcholine in de hersenen en vermindert neuroplasticiteit in de hippocampus, een hersengebied dat betrokken is bij het geheugen.

De wetenschappers rekenden uit dat we met blootstelling uitsluitend uit voeding al over de veilige norm kunnen gaan. Aluminium wordt teruggevonden in melkproducten, fruitsap, wijn, vis, thee, groente en het drinkwater. Daarbij komt dat sinds de jaren zeventig verschillende voedselverpakkingen gecoat worden met een laagje aluminium.

Daarnaast kunnen we via onze longen en huid aluminium opnemen. Blootstelling via de huid vindt bijvoorbeeld plaats via deodorant waarin aluminiumzouten worden verwerkt. Een aantal bevolkingsgroepen is extra gevoelig voor een hoge blootstelling, waaronder lassers, mensen die werken in de zware industrie en mensen die maagzuurbinders gebruiken met aluminium­hydroxide. Chelatietherapie lijkt veelbelovend bij mensen met een aluminium­belasting. Al is het beperken van de blootstelling aan het metaal vanzelfsprekend vele malen belangrijker.

Referentie:
Renke G, Borges Pinheiro Almeida V, Almeida Souza E, et al. Clinical Outcomes of the Deleterious Effects of Aluminum on Neuro-Cognition, Inflammation, and Health: A Review. Nutrients. 2023:15(9);2221.

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6531

Comments are closed.