De vraag naar biologisch voedsel wordt gedeeltelijk gedreven door het idee dat deze voeding voedzamer is en meer nutriënten bevat. Dat biologische producten beter zijn voor het milieu dat staat vast. Maar of ze nu ook echt meer voedingsstoffen bevatten, daar was het definitieve antwoord nog niet op gegeven. Tot de dag van vandaag zijn de daadwerkelijke verschillen in voedingswaarde tussen biologisch verbouwde voeding en gangbaar verbouwde voeding namelijk nog nooit goed wetenschappelijk onder de loep genomen. Gelukkig hebben onderzoekers van de verschillende Europese universiteiten nu een meta-analyse uitgevoerd. Hoofddoel van het onderzoek was de precieze toegevoegde voedingswaarde van biologische verbouwde groente en fruit vast te stellen (Baranski et al., 2014).
Onderzoekers bestudeerden 343 verschillende wetenschappelijke studies naar de voedingswaarde van biologische verbouwde producten. Uit hun analyse blijkt een significant verschil in voedingswaarde van biologisch verbouwde producten ten opzichte van gangbaar verbouwde producten. Vooral het verschil in antioxidantniveaus was opmerkelijk. De studie vond veel meer voedingsstoffen die behoren tot de groep polyfenolen. Tot 19% meer fenolzuren, tot 69% meer stilbenen, tot 26% meer flavonen, tot 50% meer flavonolen en tot 51% met anthocyanen. Veel van deze verbindingen zijn eerder gekoppeld aan een verminderd risico op chronische ziekten, met inbegrip van hart- en vaatziekten, neurodegeneratieve ziekten en bepaalde vormen van kanker.
De frequentie van voorkomen van residuen van bestrijdingsmiddelen bleek vier keer hoger in conventionele gewassen ten opzichte van biologische gewassen. Deze groenten en fruit bevatten ook aanzienlijk hogere concentraties van het giftige metaal Cadmium. Significante verschillen in voedingswaarde werden ook voor enkele andere mineralen en vitaminen ontdekt.
Er is dus nu bewijs dat hogere antioxidant concentraties en lagere cadmium concentraties zijn gekoppeld aan biologische landbouw. Bijvoorbeeld het niet-gebruiken van minerale stikstof- en fosfor meststoffen in deze manier van producten verbouwen (Baranski et al., 2014).
Het complete artikel is hier te lezen.
Bron:
Baranski, M., Srednicka-Tober, D., Volakakis, N., Seal, C., Sanderson, R., Stewart, G. B., . . . Leifert, C. (2014). Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses. Br J Nutr, 112(5), 794-811. doi: 10.1017/S0007114514001366