EPA en DHA superieur bij migraine: meta-analyse

omega3-6Suppletie met 'hoge dosis EPA/DHA' verlaagt migrainefrequentie en migraine-ernst sterker dan medicatie, stellen Taiwanese onderzoekers op basis van een netwerkmeta-analyse. Daarbovenop werd EPA/DHA het best aanvaard. EPA en DHA kunnen we dus beschouwen als de behandeling van eerste keus voor wat profylaxe van migraine betreft.

In een gewone meta-analyse voeren onderzoekers statistische berekeningen uit op studies die steeds twee dezelfde behandelingen met elkaar vergelijken: test (in dit geval EPA/DHA) versus controle (meestal placebo). In een netwerkmeta-analyse gaat men een stapje verder: ook studies waarin EPA/DHA vergeleken werd met een ander middel (bijvoorbeeld een medicament) kunnen in de statistieken opgenomen worden. Omdat medicatie in andere studies met en placebo vergeleken worden, komen ook die studies in aanmerking voor dit type van meta-analyse.

De onderzoekers vonden 40 gecontroleerde studies geschikt voor netwerkmeta-analyse, met een totaal van 6.600 deelnemers (drie kwart vrouwen). Objectief was het effect van remedies te onderzoeken waarin een remedie genomen wordt om een volgende migraine-aanval te voorkomen (profylaxe). Vijf studies hadden een combinatie van DHA of EPA getest, de andere studies gingen over farmaca: valproaat, amitriptyline, topiramaat en andere medicatie die goedgekeurd zijn en/of in medische richtlijnen staan. De dosis van EPA/DHA varieerde van studie tot studie met 1,8 gram EPA+DHA als hoogste voorgeschreven dosis.

EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) zijn langeketen-omega-3-vetzuren uit vis en algen, die potentie hebben om hersenontsteking tegen te gaan, werking van bloedvaten te verbeteren en zenuwfunctie te ondersteunen. Dat zijn drie aspecten waarbij het bij migraine misloopt. Dat deze omega-3-vetzuren tot minder bijwerkingen leiden dan medicatie, is geen verrassing. Venlafaxine heeft 36 keer meer kans om bijwerkingen uit te lokken dan een placebo, terwijl EPA/DHA gemiddeld voor evenveel bijwerkingen als placebo zorgt.

De kwaliteit van evidentie bleek overigens niet zo slecht: 63% van alle criteria voor een goede evidence-based praktijk had een laag risico op bias. Dat is verre van perfect, want er zijn nog te weinig studies met omega-3 gedaan. Ook wat de optimale dosis zou zijn, blijft een vraagteken.

Referentie:
Tseng PT, Zeng BY, Chen JJ et al. High Dosage Omega-3 Fatty Acids Outperform Existing Pharmacological Options for Migraine Prophylaxis: A Network Meta-Analysis. Adv Nutr. 2023; 15(2):100163 doi:10.1016/j.advnut.2023.100163

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6948

Comments are closed.