Fermenteerbare vezels bloeddrukverlagend

fermenteerbare_vezelsMensen met hypertensie kunnen baat hebben bij specifieke fermenteerbare vezels, zo blijkt uit recent onderzoek gepubliceerd in Nature Cardiovascular Research. De productie van butyraat en acetaat is hierbij van belang.

Vier van de vijf hypertensie-patiënten hebben hoge bloeddruk die niet reageert op klinische en leefstijltherapie. In het afgelopen decennium heeft experimenteel onderzoek aangetoond dat de darmmicrobiota en de metabolieten die zij produceert, de bloeddruk kunnen reguleren. Voedingsvezels, vooral fermenteerbare vezels, zorgen voor productie van korteketenvetzuren (SCFA's), zoals acetaat en butyraat. Eerdere studies hebben reeds aangetoond dat acetaat- en butyraatsuppletie de bloeddruk verlaagt in hypertensie-modellen. In dit humane onderzoek gebruikte het onderzoeksteam een fermenteerbare vezel die grote hoeveelheden acetaat en butyraat produceert. Deelnemers waren 20 onbehandelde hypertensie-patiënten. Het ging om een dubbelblinde, placebogecontroleerde en gerandomiseerde cross-over fase 2-studie.

Het team beoordeelde de thuis- en 24-uurs bloeddruk, plasma SCFA's, fecale microbiota, gastro-intestinale transit, pH en cytokines. Bij de met fermenteerbare vezels behandelde patiënten daalde de 24-uurs systolische bloeddruk met 6,1 mmHg. De onderzoekers melden dat dit effect vergelijkbaar is met het effect van een bloeddrukverlagend geneesmiddel.

Nadere analyse toonde aan dat de plasma-acetaat en -butyraatgehaltes aanzienlijk hoger waren na de drie weken durende vezelinterventie dan bij de placebogroep. De vezels veranderden ook de microbiële samenstelling van de darmen, met een voorkeur voor acetaat- en butyraat producerende bacteriën zoals ruminococcus-soorten. Deze resultaten ondersteunen de klinische en experimentele bevindingen dat darmmicrobiota-veranderingen, met name een tekort aan SCFA-producerende bacteriën, vooraf kunnen gaan aan hypertensie. Fermenteerbare vezels kunnen deze bacteriegroepen herstellen. Multi-centerstudies met grotere steekproeven en langere follow-up zijn nodig om deze resultaten te bevestigen.

Referentie:
Jama H A , Rhys-Jones D, Nakai M, et al. Prebiotic intervention with HAMSAB in untreated essential hypertensive patients assessed in a phase II randomized trial. Nature Cardiovascular Research, 2023, p. 1-9.

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/webartikelen/fermenteerbare-vezels-bloeddrukverlagend

Comments are closed.