Fosfatidylserine en langlevendheid

LanglevendheidOnderzoek onder honderdjarigen en ouderen van 60-70 jaar hebben interessante gegevens opgeleverd. De deelnemers aan het onderzoek waren afkomstig uit een district in de provincie Guangxi (China) dat bekend staat om zijn vele honderdjarigen. Uit hun metabolomics profielen komt fosfatidylserine naar voren als een van de karakteristieke metabolieten die bij hen in relatie staan met langlevendheid.

Het onderzoek werd gefinancierd door de Chinese overheidsinstelling the National Natural Science Foundation of China.
Onderzoek bij honderdjarigen en ouderen is van belang om strategieën te kunnen ontwikkelen voor het gezond ouder worden van een vergrijzende bevolking. Ook het Nederlandse ZonMw heeft veel over (8,5 miljoen euro) voor onderzoek naar gezond oud worden en vitaliteit [1].

Het onderzoek werd uitgevoerd bij 37 gezonde honderdjarigen en 45 ouderen (60-70 jaar) uit Bama, gelegen in de autonome regio Guangxi, in het zuiden van China. Bama telde in 2020 maar liefst 102 honderdjarigen op een bevolking van 236.152 inwoners.
Uiteindelijk voltooiden 30 honderdjarigen (gemiddeld 103 jaar oud) en 31 ouderen de gehele studie [2]. De onderzoekers analyseerden het metaboloom van urine- en fecesmonsters van de deelnemers.

De resultaten laten een specifiek metabool profiel zien bij de honderdjarigen ten opzichte van de ouderen van 60-70 jaar, met een veranderd patroon in het metabolisme van vooral aminozuren en lipiden.
Van de 28 metabolieten die het nauwst gerelateerd waren aan langlevendheid waren er 22 in concentratie toegenomen (upregulatie). Hiervan was fosfatidylserine het meest onderscheidend. Daarnaast waren ook andere fosfolipiden (lysofosfatidylethanolamine, fosfatidylcholine en fosfatidylinositol) en galzuren toegenomen.
Verder hadden de honderdjarigen ook hogere gehaltes aan korte-keten vetzuren (SCFA’s), zoals boterzuur en propionzuur. Deze vetzuren worden geproduceerd door probiotische darmbacteriën.
Deze metabole verschillen bij honderdjarigen suggereren een gunstig profiel voor cognitieve functies, een betere antioxidant-capaciteit en vermindering van lokale inflammatie, wat allemaal een positieve rol speelt voor het gezond ouder worden [2].

Fosfatidylserine is een belangrijke component van celmembranen. Met name hersencellen zijn relatief rijk aan fosfatidylserine. Het vervult belangrijke functies in cellulaire signaaloverdracht, celdood en celoverleving en inflammatie [3].
Diverse studies hebben aangetoond dat suppletie met fosfatidylserine cognitieve achteruitgang door het ouder worden kan verbeteren of afremmen. Het verbetert geheugenfuncties en het glucosemetabolisme in de hersenen. Verder zijn er aanwijzingen dat suppletie met fosfatidylserine neuro-inflammatie bij neurologische aandoeningen zou kunnen afremmen, zoals bij Alzheimer of Parkinson [3].

Referenties:

  1. ZonMw. 8,5 miljoen euro voor onderzoek naar gezond oud worden en vitaliteit. 24 april 2019.
    https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/85-miljoen-euro-voor-onderzoek-naar-gezond-oud-worden-en-vitaliteit/
  2. Cai D, Zhao Z, Zhao L, et al. The Age-Accompanied and Diet-Associated Remodeling of the Phospholipid, Amino Acid, and SCFA Metabolism of Healthy Centenarians from a
  3. Chinese Longevous Region: A Window into Exceptional Longevity. Nutrients. 2022 Oct 21;14(20):4420.
  4. Ma X, Li X, Wang W, et al. Phosphatidylserine, inflammation, and central nervous system diseases. Front Aging Neurosci. 2022 Aug 3;14:975176.

Bron: Springfield Nutra

Comments are closed.