Mediterrane voeding verlaagt stresshormoon

mediterranean-dietWie zich achttien maanden lang toelegt op mediterrane voeding, zal 's ochtends opstaan met minder cortisol in het speeksel. Die daling in cortisol uit zich bovendien op een manier die gunstig is voor het metabolisme. Dat blijkt uit een analyse van de Israëlische DIRECT-PLUS-studie.

In de studie werden drie voedingspatronen met elkaar vergeleken: mediterrane voeding aangevuld met walnoten, mediterrane voeding aangevuld met walnoten, groene thee en mankai (soort van eendenkroos) en een referentiegroep die de gewone voedingsrichtlijnen volgde.

Na zes maanden was er nog geen daling in cortisol merkbaar, maar na achttien maanden was dat wel duidelijk. De daling in dat stresshormoon zou gunstig zijn voor de metabole gezondheid los van het feit dat iemand lichaamsgewicht verliest of niet. De vermindering in cortisol ging samen met een reductie in HbA1c, ontstekingsmarker C-reactief proteïne, volume levervet en leverenzym in het bloed. Bij patiënten bij wie de glucosehuishouding verslechterd was op maand 18, was er al een hoger niveau van cortisol zichtbaar op maand 6.

Het cortisolniveau kent een dag-nachtritme met een piek in de ochtend. Vandaar dat op dat tijdstip speeksel wordt afgenomen om het cortisolniveau te schatten.

Referentie:
Alufer L, Tsaban G, Rinott E et al. Long-term green-Mediterranean diet may favor fasting morning cortisol stress hormone; the DIRECT-PLUS clinical trial. Front Endocrinol (Lausanne). 2023; 14:1243910 doi:10.3389/fendo.2023.1243910

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6873

Comments are closed.