Mycoproteïne verlaagt cardiovasculaire ziektemarkers

fungiGezonde proefpersonen krijgen een beter cardiovasculair risicoprofiel als ze een deel van hun rood en bewerkt vlees uit hun voeding vervangen door mycoproteïne ofwel schimmeleiwit. Van rood en bewerkt vlees gaan de onderzoekers ervan uit dat minder beter is voor hart en vaten. Mycoproteïne zou bijzondere troeven bezitten voor het metabolisme.

Aan de studie namen twintig mannen van gemiddeld 30 jaar deel, die allen bovendien metabool gezond waren. Hun werd gevraagd om per dag ofwel 240 gram rood en verwerkt vlees te eten gedurende twee weken, ofwel 240 g mycoproteïne. In de tweede fase van deze cross-overstudie werden de rollen omgewisseld.

Mycoproteïne zorgde voor een daling in totaal cholesterol, LDL-cholesterol (12%), buikomtrek, en systole- en diastole-bloeddruk. Niet veranderd waren het triglycerideniveau, urinewaarden voor natrium, nitriet of TMAO, maar er was wel een urinaire toename van kalium en nitraat. Dit alles zorgde voor een minieme daling van de cardiovasulaire risicoscore van 0,34%, niet verwonderlijk gezien de blakende gezondheid van de deelnemers.

Mycoproteïne heeft een streepje voor op plantaardige proteïne omdat het extract uit de schimmel Fusarium venanatum ook bètaglucanen bevat, andere dan uit haver en gerst. Mycoproteïne beïnvloedt volgens het onderzoeksteam ook de microbiota en de productie van korteketenzuren in de darmen.

De studie werd gesponsord door een producent van mycoproteïne. Een van de zes auteurs was verbonden aan dat bedrijf en trad op als adviseur, maar had geen aandeel in de verwerking van de studieresultaten of het opstellen van de paper.

Referentie:
Farsi DN, Gallegos JL, Finnigan TJA et al. The effects of substituting red and processed meat for mycoprotein on biomarkers of cardiovascular risk in healthy volunteers: an analysis of secondary endpoints from Mycomeat. Eur J Nutr. 2023

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6758

Comments are closed.