Nutriëntentekort bij zwangere vrouwen

nutriententekortEen onderzoek naar de gezondheid van aanstaande moeders in hoogontwikkelde landen heeft aangetoond dat 90% van hen een tekort had aan essentiële vitaminen. De publicatie verscheen onlangs in PLOS Medicine.

In de zogenoemde NiPPeR-studie (dubbelblind) kregen 1729 vrouwen uit het Verenigd Koninkrijk, Singapore en Nieuw-Zeeland, in de leeftijd van 18 tot 38 jaar en met een kinderwens, willekeurig een standaard vitaminesupplement (n = 859) of een verrijkt vitaminesupplement (n = 870). De vrouwen startten vóór conceptie en zetten de inname voort gedurende de zwangerschap. Nutriënten die zowel de controlegroep als de interventiegroep kreeg, waren dagelijks foliumzuur 400 mcg, ijzer 12 mg, calcium 150 mg, jodium 150 mcg en bètacaroteen 720 mcg. De interventiegroep kreeg daarbij ook dagelijks riboflavine 1,8 mg, vitamine B6 2,6 mg, vitamine B12 5,2 mcg, vitamine D 10 mcg, zink 10 mg, myo-inositol 4 g en probiotica. De onderzoekers maten de maternale plasmaconcentraties van B-vitaminen, vitamine D, en markers van tekort (homocysteïne, hydroxykynurenine-ratio, methylmalonzuur) bij aanvang, 1 maand na aanvang van de interventie vóór conceptie, in de vroege zwangerschap en de late zwangerschap en na de bevalling.

De onderzoekers stelden vast dat meer dan 90% van de deelnemers tijdens de preconceptie een marginaal of laag niveau van één of meer van de volgende nutriënten liet zien: foliumzuur, riboflavine, vitamine B12 of vitamine D. Velen ontwikkelden markers van vitamine B6-tekort in de late zwangerschap. De interventie resulteerde in aanzienlijk hogere plasmaconcentraties van de extra nutriënten bij de interventiegroep vergeleken met de controlegroep. Het percentage deelnemers met vitamine D-tekort in de late zwangerschap was lager in de interventiegroep (8,5% versus 35,1%; p < 0,0001). Zes maanden na stopzetting van de supplementen bleef het plasma-vitamine B12-gehalte hoger in de interventiegroep dan in de controlegroep.

De onderzoekers concludeerden dat suppletie vóór de conceptie/zwangerschap de prevalentie van vitaminedeficiëntie en uitputtingsmarkers vóór en tijdens de zwangerschap aanzienlijk vermindert met behoud van hogere maternale plasma-vitamine B12-niveaus gedurende de aanbevolen lactatieperiode. De belangrijkste beperking van de studie is de beperkte generaliseerbaarheid naar de wereldwijde bevolking door de hoge mate van welvaart en het ontbreken van Afrikaanse en Amerindiaanse vrouwen in het bijzonder.

Referentie:
Godfrey KM, Titcombe P, El-Heis S, Albert BB, et al. Maternal B-vitamin and vitamin D status before, during, and after pregnancy and the influence of supplementation preconception and during pregnancy: Prespecified secondary analysis of the NiPPeR double-blind randomized controlled trial. PLoS Med. 2023;20(12):e1004260

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6847

Comments are closed.