Veganisme versus omnivorisme: tweelingstudie

omnivoorEen tweelinglid dat veganistische voedingsrichtlijnen volgt, behaalt na acht weken een lager LDL-cholesterolniveau en lager insulineniveau vergeleken met het lid dat omnivore richtlijnen volgt. Het veganistische lid zal ook bijna 2 kg meer lichaamsgewicht verliezen. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie met 22 tweelingparen, die het JAMA Network Open publiceerde.

Uiteraard hebben onderzoekers genetisch identieke tweelingen uitgenodigd voor de studie, om de genetische factor zo veel mogelijk te neutraliseren. De eerste vier weken kregen alle deelnemers de maaltijden geleverd en werden ze begeleid door een gezondheids­opleider. Tijdens de tweede helft van de studieperiode stonden deelnemers zelf in voor hun maaltijden. Voor beide groepen golden dezelfde regels: een minimum aan bewerkte voeding en een evenwichtige samenstelling van het bord met groente, zetmeelhoudende voeding, proteïne en gezonde vetten. Opmerkelijk: er werd helemaal geen nadruk gelegd op calorierestrictie of gewichtsverlies.

Een kleine studie maar toch met een opmerkelijk resultaat, want ook de omnivore leden aten voeding van betere kwaliteit. Veganistische deelnemers hadden procentueel een lagere proteïne-inname, maar waren minder tevreden met hun dieet. Ze aten meer groenten en hadden een hogere inname van ijzer.

Het vitamine B12-niveau was niet significant verschillend, maar vitamine B12-reserves doen er langer dan acht weken over om uitgeput te geraken. Het TMAO-niveau was niet significant lager in de vegan groep (wel trendmatig lager); de onderzoekers stellen de rol van TMAO als oorzaak van metabole en cardiovasculaire ziekte zelfs ter discussie.

De gemiddelde leeftijd van de deelnemersgroep bedroeg 40 jaar, de gemiddelde BMI was 26. Voor triglyceriden, HDL-cholesterol en glucosespiegel waren de uitkomsten niet-significant veranderd.

Referentie:
Landry MJ, Ward CP, Cunanan KM et al. Cardiometabolic Effects of Omnivorous vs Vegan Diets in Identical Twins: A Randomized Clinical Trial. JAMA Netw Open. 2023; 6(11):e2344457 doi:10.1001/jamanetworkopen.2023.44457

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6949

Comments are closed.