Zoethout heelt brandwonden

zoethoutEen hydrogel met zoethoutextract vermindert ontsteking, brandend gevoel en pijn bij patiënten met een serieuze brandwond, en dit al vanaf de derde dag van de behandeling. Vanaf dag 6 was de roodheid minder dan bij met een controlegel behandelde personen. Op de 15e dag werd het uiterlijk van de wond beter beoordeeld bij deelnemers die de zoethoutgel hadden aangebracht.

In de studie werden vijftig patiënten uitgepikt met tweede­graads­brand­wonden die hoogstens 15% van het lichaamsoppervlak besloegen. Ze brachten de hydrogel aan zonder verband. Patiënt noch arts wist welke behandeling toegediend werd (dubbelblind).

De hydrogel was bereid met een hydroalcoholisch extract van de wortel van zoethout. In lab-experimenten kwamen de wondhelende eigenschappen van zoethoutextract al naar boven, naast andere, reeds bekende farmacologische troeven als ontstekingsremmer, antioxidant of pijnstiller. Maar mogelijk is vooral de antimicrobiële activiteit van zoethout verantwoordelijk voor de snellere genezing van brandwonden, die eventuele infectie van de wonden door bijvoorbeeld stafylokokken of candida tegengegaat.

Referentie:
Zabihi M, Hatefi B, Ardakani ME et al. Impact of licorice root on the burn healing process: A double-blinded randomized controlled clinical trial. Complement Ther Med. 2023; 73:102941 doi:10.1016/j.ctim.2023.102941

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6498

Comments are closed.