Yearly Archives: 2025

Ketonen beïnvloeden pijnmechanismen positief

Een recente minireview laat zien dat ketonen via voeding of suppletie mogelijk pijn verlichten, onder meer door minder ontsteking, verbeterde mitochondriale functie en veranderde darmmicrobiota. De auteurs van deze minireview onderzochten bestaand preklinisch en klinisch onderzoek naar de invloed van ketonen op pijn. Zij richtten zich op zowel endogene ketonen (zoals bij een ketogeen dieet)…

Lees meer

Goede vasculaire gezondheid verlaagt risico op dementie

Onderzoek laat zien dat vasculaire risicofactoren zoals hoge bloeddruk, diabetes en roken, het risico op dementie kunnen verhogen. Vooral als deze leefstijlgerelateerde risicofactoren al op middelbare leeftijd aanwezig zijn. Tot nu toe is het echter nog onduidelijk hoe groot die invloed precies is. Deze studie had als doel om te onderzoeken welk deel van dementie…

Lees meer

Telomeerlengte en suppletie van vitamine D3

Telomeren vormen de beschermende uiteinden van onze chromosomen en voorkomen schade aan het erfelijk materiaal bij celdeling. Naarmate cellen zich vaker delen, worden deze telomeren korter. Zijn ze te kort, dan verliest de cel het vermogen om zich te delen en sterft vaak af (apoptose). Lange telomeren worden in verband gebracht met gezonde, jonge cellen.…

Lees meer

Zwarte soja verlaagt AGE’s

Bij mannen en vrouwen met obesitas en prediabetes die zwarte sojabonen in plaats van dierlijk eiwit eten, daalt het serumniveau van advanced glycation endproducts (AGE's). Dat resultaat komt van een Taiwanese studie met zestien deelnemers. De sojabonen verhoogden ook het aantal butyraat-producerende bacteriën in de microbiota. Advanced glycation endproducts, AGE's, ontstaan na complexe reacties tussen proteïne…

Lees meer

Verbetert creatine cognitie bij de ziekte van Alzheimer?

Acht weken creatinemonohydraat-suppletie lijkt de cognitieve functies van mensen met de ziekte van Alzheimer te verbeteren, zo blijkt uit een recente pilotstudie. Creatine, vooral bekend als sportsupplement, zou mogelijk ook een rol spelen in de stofwisseling van de hersenen. Onderzoekers van de University of Kansas onderzochten in deze pilotstudie de haalbaarheid en het effect van…

Lees meer

Magnesium houdt nieren gezond

Hoe meer magnesium je dagelijks via je voeding binnenkrijgt, hoe groter is de kans dat je nieren op hogere leeftijd gezond blijven. Dat suggereert een epidemiologische studie die is verschenen in Clinical Kidney Journal. Studie Lees meer...

Lees meer

Magnesium tegen angst en depressie

Vooral uit dieren- en observatiestudies blijkt het nut van magnesium bij depressie, angsten en andere psychische problemen. Maar veel humaan onderzoek was er tot voor kort niet. Enkele recente studies zijn daarom interessant: - Een placebogecontroleerde studie (PLOS,2017) toonde binnen twee weken klinisch significante verbetering van zowel depressie- als angstscores. 61% van de deelnemers wou in de toekomst…

Lees meer

Lactobacil vermindert stress bij studenten

Het probioticum Lacticaseibacillus paracasei K56 vermindert stress, angst en slapeloosheid bij studenten. Dat blijkt uit een Chinese interventiestudie met 120 studenten die aan hun master- of doctoraatsthesis aan het werken waren. Ook toename van serum-serotonine en feces-butyraat waren twee uitkomsten van de studie. Probiotica verminderen het subjectieve gevoel van stress, zo concludeerde ook een recente meta-analyse. Maar…

Lees meer

Zo houden fikse doses vitamine C je huid jong

Als je merkt aan je huid dat je ouder wordt, dan zou suppletie met forse doses vitamine C dat probleem wel eens kunnen verminderen. Dat suggereert een Japans in vitro-onderzoek dat is verschenen in de Journal of Investigative Dermatology. Studie Lees meer...

Lees meer