
Vitamine D-suppletie tijdens de winter verkort het aantal ziektedagen bij kinderen met luchtweginfecties, vooral bij infecties met koorts. Dat blijkt uit een Deense gerandomiseerde klinische studie gepubliceerd in de European Journal of Nutrition. De onderzoekers adviseren vitamine D-suppletie tijdens de wintermaanden, vooral op noordelijke breedtegraden.
De studie maakte deel uit van het D-Pro-project en vond plaats in Kopenhagen, Denemarken. Tussen augustus en oktober 2019 includeerden de onderzoekers 200 gezonde kinderen van zes tot acht jaar oud. De kinderen ontvingen gedurende 24 weken dagelijks 25 mcg vitamine D3. Ouders vulden elke vier weken vragenlijsten in over luchtweginfecties en symptomen. Bloedmonsters bepaalden de vitamine D-status aan het begin en einde van de studieperiode, die liep tot april 2020.
Van de 189 kinderen die de studie voltooiden, steeg de gemiddelde serum 25-hydroxyvitamine D-concentratie in de suppletiegroep met 9,4 nmol/L, terwijl deze in de placebogroep daalde met 32,7 nmol/L. Kinderen die vitamine D ontvingen, hadden 17% minder ziektedagen met ten minste één luchtwegsymptoom en 43% minder dagen met luchtweginfecties gepaard gaand met koorts vergeleken met de placebogroep. Er traden geen significante verschillen op in het aantal infectie-episodes, de ernst van symptomen of medicatiegebruik tussen de groepen.
De onderzoekers concluderen dat vitamine D-suppletie tijdens de winterperiode het aantal dagen dat kinderen ziek zijn door luchtweginfecties vermindert, vooral die met koorts. De onderzoekers benadrukken het belang van het handhaven van voldoende vitamine D-niveaus, met name op noordelijke breedtegraden waar zonlicht beperkt is in de winter.
De studie beperkte zich tot gezonde, witte kinderen van zes tot acht jaar, wat de generaliseerbaarheid naar andere leeftijdsgroepen of etnische achtergronden beperkt. Bovendien was de interventieduur beperkt tot 24 weken.
Clerico JW, Thams L, Stounbjerg NG, et al. Effects of vitamin D supplementation on acute respiratory tract infections in 6–8-year-old children: a randomized clinical trial. Eur J Nutr. 1 mei 2025;64(4):170.