
Er is al veel gezegd over koffie en gezondheid, maar er volgt nog meer.
Amerikaanse wetenschappers onderzochten de relatie tussen gezondheid en koffieconsumptie. Daarvoor analyseerden ze de drinkgewoonten van ruim 40.000 volwassenen (VS&UK), en vergeleken die statistisch met overlijdenscijfers en -oorzaken. Daaruit bleek ochtendkoffie duidelijk gerelateerd aan een 16% lager overlijdensrisico. Cardiovasculaire overlijdens lagen zelfs 31% lager dan bij niet-koffiedrinkers. Maar minder dan 2 koppen ochtendkoffie maakte geen verschil, de hele dag door koffiedrinken al helemaal niet. Dit laatste zou het dag-nachtritme en de melatonineproductie kunnen verstoren.
Ook voor het darmmicrobioom blijkt koffie een zegen te zijn. Enkele studies onderzochten het verband tussen koffieconsumptie en het darmmicrobioom. Hieruit bleek dat koffiedrinkers een opvallend diversere darmflora hadden, rijker aan ‘goede’ darmbacteriën. De onderzoekers besluiten zelfs dat het effect op de darmflora (mede)verantwoordelijk zou zijn voor de gezondheidseffecten van koffie.
Een Engelse studie besluit inderdaad: “Matige koffieconsumptie is geassocieerd met een lager overlijdensrisico.”
Referenties:
Wang X, Qi L et al. Coffee drinking timing and mortality in US adults. Eur Heart J. 2025; Jan 8 :ehae871.
Manghi P et al. Coffee consumption is associated with intestinal Lawsonibacter asaccharolyticus abundance and prevalence across multiple cohorts. Nature Microbiol 2025; 9:3120–3134.
Dai A et al. The association between caffeine intake and the colonic mucosa-associated gut microbiota in humans—a preliminary investigation. Nutrients 2023; 15:1747.
Machado F et al. Mechanisms of action of coffee bioactive compounds—a key to unveil the coffee paradox. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2023. https://doi.org/10.1080/10408398.2023.2221734
Simon J et al. Light to moderate coffee consumption is associated with lower risk of death: a UK Biobank study. Eur. J. Prev. Cardiol. 2022; 22:982–991.
Nishitsuji, K. et al. Effect of coffee or coffee components on gut microbiome and short-chain fatty acids in a mouse model of metabolic syndrome. Sci. Rep 2018; 8:16173.
Bron: ABC Gezondheid