Lactoferrine ter preventie van inflammatoire darmaandoeningen

LactoferrineDikke darmkanker

Colorectale of dikke darmkanker is de op twee na dodelijkste en op vier na meest voorkomende kanker ter wereld. Naast ongezonde leefstijlkeuzes, zoals roken en een overmatige consumptie van rood vlees en alcohol, worden ook inflammatoire darmaandoeningen beschouwd als risicofactor voor het ontstaan en de ontwikkeling van darmkanker. Chronische inflammatie in de darm kan verstoring van de darmbarrière en de microbiële flora veroorzaken, wat het risico op kanker verhoogt. De glycoproteïne lactoferrine wordt erkend als veilig en is een multifunctioneel voedingssupplement betrokken bij de immuunafweer. Lactoferrine heeft verschillende gunstige eigenschappen, waaronder antimicrobiële, ontstekingsremmende en anti-kankereffecten. In een review van Cutone et al. worden meerdere resultaten besproken van lactoferrine bij de preventie en behandeling van inflammatoire darmpathologieën die geassocieerd zijn met een verhoogd risico op colorectale kanker.

Inflammatoire darmaandoeningen

Inflammatoire darmaandoeningen (IBD's), waaronder de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, worden gezien als bevorderend voor de ontwikkeling van colorectale kanker. Risicofactoren omvatten milieugerelateerde en voedselgebonden mutagenen, disbalans van de samenstelling van de darmmicrobiota en chronische darmontsteking waardoor verlies optreedt van de intestinale epitheliale barrière en een verhoogde celproliferatiesnelheid ontstaat. Reguliere therapieën gericht op het stopzetten van de mucosale inflammatoire respons vormen de basis voor de behandeling van IBD's. Wanneer deze echter gedurende lange tijd worden toegepast, kunnen ze het immuunsysteem verstoren en dysbiose van de microbiota bevorderen, evenals carcinogenese.

Multifunctioneel glycoproteïne lactoferrine

Lactoferrine werd voor het eerst gezuiverd uit koemelk in 1939. Pas in 1960 werd het rode eiwit uit zowel menselijke als koemelk gedefinieerd als een ijzerbindend glycoproteïne. Lactoferrine heeft veel beschermende antibacteriële, antischimmel-, antiparasitaire en antivirale functies. Ook heeft het immuunmodulerende en ontstekingsremmende eigenschappen bij verschillende aseptische en septische inflammatoire pathologieën, waaronder IBD's. Bovendien heeft lactoferrine anti-hechtende, anti-invasieve en anti-overlevingsactiviteiten tegen verschillende microbiële pathogenen die de darmmucosa van IBD-patiënten koloniseren, zoals E. coli, Pseudomonas of Listeria monocytogenes. Lactoferrine heeft tevens antioxidante en anti-kankeractiviteiten.

Regulator van ijzerhomeostase

Lactoferrine is ook een essentiële regulator van cellulair en systemisch ijzerhomeostase. Vanwege zijn ijzerbindend vermogen kan lactoferrine schakelen tussen twee vormen, de open ijzervrije vorm (apo-lactoferrine) en de gesloten ijzergebonden vorm (holo-lactoferrine). Onder fysiologische omstandigheden kent lactoferrine een ijzerverzadiging van 15-20%, gekenmerkt door de prevalentie van apo- en monoferrische lactoferrine. Op geïnfecteerde en ontstoken plaatsen, gekenmerkt door hogere concentraties vrij ijzer, komt de holo-vorm meer voor. Op deze manier vermindert lactoferrine de vorming van vrije radicalen en oxidatieve stress door vrij ijzer, evenals de beschikbaarheid van ijzer voor pathogenen en kankercellen.

Zuiverheid voor maximaal effect

De werking van lactoferrine als voedingssupplement is gebaseerd op de chemische eigenschappen, die weer afhankelijk zijn van de kwaliteit van de bron en de productieprocedures. De belangrijkste bron van lactoferrine blijft melk, waarvan de samenstelling sterk correleert met het ras en het welzijn van de dieren, en met omgevingsfactoren zoals het seizoen en de voeding. Een hoge mate van zuiverheid zonder verontreinigingen zoals lactoperoxidase of LPS is dus essentieel. Minder zuivere varianten kunnen de meerledige effectiviteit namelijk snel doen afnemen. Ook de biologische beschikbaarheid is essentieel. Hiertoe kan lactoferrine van hoge zuiverheid en in hoge dosering worden toegediend. Zuivere lactoferrine is veilig en wordt goed verdragen, zelfs tot doseringen van 1,5-7 gram per dag. Gebruikelijke doseringen bedragen 200-600 mg per dag. Voor inflammatoire darmziektes wordt een hogere dosering aanbevolen; 2 tot 2,5 gram per dag. In een studie naar lactoferrine bij darmkanker werd 1,5 tot 3 gram per dag toegepast.

Ook voeding speelt een rol

Naast lactoferrine worden ook aanpassingen in de voeding aangeraden, zoals een anti-inflammatoir voedingspatroon met een veelheid aan antioxidanten, vitaminen en mineralen uit groenten, fruit en kruiden, aan omega 3-vetzuren uit noten en vette vis en aan vezels uit groenten (prebiotica). Kies tevens voor gezonde vetten uit olijfolie en avocado’s. Vermijd suikers en transvetten. Ook kunnen voedingssupplementen zoals probiotica zinvol zijn.

 

Referentie:

Cutone, A., et al. (2020). Lactoferrin In the prevention and treatment of intestinal inflammatory pathologies associated with colorectal cancer development. Cancers, 12(12): 3806.

 

Bron: https://www.biok.center/artikel/lactoferrine-ter-preventie-van-inflammatoire-darmaandoeningen

Comments are closed.