Man vaker naar sauna voor beter geheugen

saunaOnderzoekers van de Universiteit van Eastern Finland hebben aangetoond dat regelmatig tot zeer regelmatig saunagebruik mannen een kleinere kans geeft op de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Eerdere studies suggereerden al een gunstige invloed van saunagebruik op de gezondheid van hart en vaten. De resultaten van de Finse studie laten als eerste een gunstige invloed op het ontstaan van geheugenstoornissen zien in een publicatie in het tijdschrift Age and Ageing.

 

De onderzoekers analyseerden gegevens van 2315 ogenschijnlijk gezonde mannen van 42 tot 60 jaar, die onderdeel waren van de Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor studie. De mannen werden verdeeld over drie groepen gebaseerd op hun frequentie van saunagebruik: eenmaal per week, twee tot driemaal per week en vier- tot zeven keer per week. Deelnemers werden gedurende gemiddeld 20,7 jaar gevolgd, waarin 204 gevallen van dementie en 123 gevallen van de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie, werden gediagnosticeerd.

 

Vergeleken met mannen die wekelijks naar de sauna gaan, hadden mannen die 2 tot 3 keer per week naar de sauna gaan een 22 procent lager risico op dementie en mannen die 4 tot 7 keer per week naar de sauna gaan een 66 procent lager risico op dementie. Vergeleken met wekelijks saunabezoek was het risico op de ziekte van Alzheimer bij 2-3 en 4-7 saunabezoeken respectievelijk 20 en 65 procent lager.

 

Saunagebruik zou volgens de onderzoekers net als bij beweging de hartslag verhogen, wat niet alleen gunstig voor het hart zou zijn, maar ook voor het geheugen. Daarnaast zou het ervaren van een gevoel van welzijn en ontspanning tijdens saunabezoek een positieve rol kunnen spelen. De resultaten van de studie zijn niet generaliseerbaar voor vrouwen, omdat de populatie uitsluitend uit mannen bestond.

 

Referentie:
Laukkanen T, Kunutsor S, Kauhanen J et al. Sauna bathing is inversely associated with dementia and Alzheimer's disease in middle-aged Finnish men. Age and Ageing, dec 2016 46(2):245-249 doi:10.1093/ageing/afw212

 
Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/2842

Comments are closed.