
Volgens onderzoeker Joe Vinson bevat popcorn meer antioxidanten dan groenten en fruit. De belangrijkste reden hiervoor is het lage watergehalte van popcorn. Popcorn bestaat slechts voor 4 % uit water; groenten en fruit voor 90 %. Het merendeel van de antioxidanten zit in de taaie pel van popcorn.
Popcorn is dus een gezond tussendoortje maar veel hangt af van de bereidingswijze. Popcorn op zich is gezond, maar door veel zout, suiker, boter of bakolie te gebruiken, wordt het alweer een 'caloriebom'. Popcorn kunnen groenten en fruit uiteraard niet vervangen, want die laatste bevatten ook vitaminen en mineralen. En variatie blijft hoe dan ook nodig.
Referenties:
American Chemical Society (ACS). "Popcorn: The snack with even higher antioxidants levels than fruits and vegetables." ScienceDaily. ScienceDaily, www.sciencedaily.com/releases/2012/03/120325173008.htm
Coco MG Jr, Vinson JA. Analysis of Popcorn (Zea mays L. var. everta) for Antioxidant Capacity and Total Phenolic Content. Antioxidants (Basel). 2019 Jan 14;8(1):22. doi: 10.3390/antiox8010022
Vukadinović J, Srdić J, Kravić N, Mladenović Drinić S, Simić M, Brankov M, Dragičević V. Assessment of Popcorn's Bioactive Status in Response to Popping. Molecules. 2024 Feb 9;29(4):807. doi: 10.3390/molecules29040807
Bron: ABC Gezondheid