NAC mogelijk effectief bij PCOS

NACUit een recente meta-analyse blijkt dat N-acetyl-l-cysteïne-suppletie (NAC) mogelijk effectief is bij de verbetering van de vruchtbaarheid in patiënten met polycysteus ovariumsyndroom (PCOS).

Ongeveer 70% van de vrouwen met PCOS is onvruchtbaar. Het gaat gepaard met onregelmatige of langdurige menstruatiecycli of hoge niveaus van androgenen. De follikels kunnen niet rijpen door abnormale spiegels van geslachtshormonen en de eierstokken slagen er niet in om regelmatig een eicel vrij te geven.

NAC is een antioxidant die vrije zuurstofradicalen direct kan wegvangen, wat gunstig is voor PCOS-patiënten. Klinische onderzoeken naar de effecten van NAC-suppletie op de ovulatie en het geslachtshormoonprofiel bij vrouwen met PCOS zijn controversieel.

De onderzoekers voerden een systematische review en meta-analyse uit om de mogelijke effecten van NAC-suppletie op de ovulatie en het geslachtshormoonprofiel te evalueren. De meta-analyse omvatte 18 studies met 2.185 deelnemers. Hieruit kwam naar voren dat NAC significant de totale testosteronspiegels verlaagt en FSH- en oestrogeenspiegels verhoogt. De onderzoekers vonden echter geen significant effect op het aantal follikels, endometriumdikte, progesterongehalte en de serumspiegels van luteïniserend hormoon en geslachtshormoonbindend globuline. Ze concluderen dat in het algemeen NAC-suppletie effectief zou kunnen zijn bij de verbetering van de functie van het voortplantingssysteem bij patiënten met PCOS.

In sommige gevallen heeft publicatiebias de algemene resultaten beïnvloed. Dit is de vertekening die ontstaat als de positieve resultaten wel, maar negatieve of onduidelijke resultaten niet gepubliceerd worden. Ook zijn verdere studies nodig om de synergetische effecten van NAC, metformine en L-carnitine op reproductieve biomarkers bij patiënten met PCOS te ontrafelen.

Referentie:
Asl, Z. S., Parastouei, K., & Eskandari, E. The effects of N-acetylcysteine on ovulation and sex hormones profile in women with polycystic ovary syndrome: A systematic review and meta-analysis. British Journal of Nutrition, p. 1-28.

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6312

Comments are closed.