Natuurlijke oplossing voor oorontsteking bij kinderen

OorontstekingEen supplement met boswellia serrata, bromelaïne, magnesium, zink, honing en 'getyndaliseerde lactobacillen' geeft meerwaarde aan de behandeling van otitis media. Italiaanse onderzoekers hebben dit supplement getest in een studie met 120 deelnemers. Met twee behandelperiodes en vier oortests werd rekening gehouden.

Veertig deelnemers namen het supplement gedurende twintig dagen, veertig deelnemers namen het gedurende 30 dagen. Nog eens veertig deelnemers namen een placebo. Alle deelnemers werden verzorgd met een nasale aerosol en spoeling. Otoscopie, impedantie, fibroscopie en een gehoortest werden afgenomen op dag 1, dag 20 en dag 35.

Inname van het supplement gedurende 20 dagen was voldoende om verbetering te laten zien voor de impedantietest en het fibroscopisch onderzoek. Het verlengen van de behandeling naar 35 dagen liet echter verbetering zien op alle tests.

De onderzoekers beroepen op de anti-inflammatoire werking van boswellia, zink en magnesium, de antivirale werking van bromelaïne en de immuunversterkende werking van getyndaliseerde lactobacillen en honing. Tyndaliseren houdt in dat de probiotische bacteriën gedood worden maar dat er nog voldoende probiotische stoffen of 'postbiotica' aanwezig blijven.

Vijftien procent van alle kinderen tussen 2 en 7 krijgt te maken met otitis media, ontsteking van het middenoor. Soms is die otitis een complicatie van een infectie aan de luchtwegen, in andere gevallen kan het om een hardnekkige bacteriële infectie gaan. In deze studie deden vooral kinderen mee met otitis als gevolg van een infectie aan de luchtwegen.

Referentie:
Della Volpe A, De Luca P, De Lucia A et al. Single-Center-Single-Blinded Clinical Trial to Evaluate the Efficacy of a Nutraceutical Containing Boswellia Serrata, Bromelain, Zinc, Magnesium, Honey, Tyndallized Lactobacillus Acidophilus and Casei to Fight Upper Respiratory Tract Infection and Otitis Media. Healthcare (Basel). 2022; 10(8) doi:10.3390/healthcare10081526

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6163

Comments are closed.