
Er is veel discussie over het effect van omega-3 op het allergierisico tijdens de zwangerschap. Een recente studie stelt dat er wel degelijk wijzigingen in het afweermechanisme aantoonbaar zijn in navelstrengbloed. Er zijn aanwijzing dat dit het risico op allergische gevoeligheid vermindert, evenals astma en piepende ademhaling bij jonge kinderen.
Regelmatige consumptie van vis en omega-3 zou het aantal nieuwe gevallen van allergische en niet-allergische rinitis met de zowat de helft kunnen verminderen.
Volgens een uitgebreid literatuuroverzicht vermindert visconsumptie bij kinderen het risico op eczeem en andere allergieën.
Een andere studie onderzocht de relatie van omega-3/6 vetzuren op de leeftijd van 8 jaar, en het voorkomen van allergische luchtwegproblemen later. Hieruit bleek duidelijk dat meer Omega-3-vetzuren op 8 jaar resulteerde in een (gemiddeld 1/3) lager risico op rhinitis, astma of luchtwegallergieën op 16 jaar. Linolzuur (meest voorkomende vetzuur in zonnebloem/soja-olie en industriële producten) veroorzaakt een hoger risico. Vooral omdat we er teveel van binnenkrijgen. Maar arachidonzuur was wel geassocieerd aan meer kans op herstel. Arachidonzuur is een essentieel zeer-lange-keten-omega-6 voor zowel het stoppen van ontstekingen als voor de hersenontwikkeling van een foetus. Maar het wordt niet zo maar aangemaakt uit linolzuur.
Referenties:
Miles EA, Calder PC. Can Early Omega-3 Fatty Acid Exposure Reduce Risk of Childhood Allergic Disease? Nutrients. 2017 Jul 21;9(7):784. doi: 10.3390/nu9070784
Magnusson J et al. Fish and polyunsaturated fat intake and development of allergic and nonallergic rhinitis. J Allergy Clin Immunol. 2015 Nov;136(5):1247-53.e1-2.
Miyata J, Arita M. Role of omega-3 fatty acids and their metabolites in asthma and allergic diseases. Allergol Int. 2015 Jan;64(1):27-34. doi: 10.1016/j.alit.2014.08.003
Zhang GQ et al. Fish intake during pregnancy or infancy and allergic outcomes in children: A systematic review and meta-analysis. Pediatr Allergy Immunol. 2017 Mar;28(2):152-161.
Magnusson J et al. Polyunsaturated fatty acids in plasma at 8 years and subsequent allergic disease. J Allergy Clin Immunol. 2017 Nov 29. pii: S0091-6749(17)31589-0.
Sartorio MUA, Pendezza E, Coppola S, Paparo L, D'Auria E, Zuccotti GV, Berni Canani R. Potential Role of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids in Pediatric Food Allergy. Nutrients. 2021 Dec 29;14(1):152. doi: 10.3390/nu14010152
Zhang Y, Lin J, Zhou R, Zheng X, Dai J. Effect of omega-3 fatty acids supplementation during childhood in preventing allergic disease: a systematic review and Meta-Analysis. J Asthma. 2021 Apr;58(4):523-536. doi: 10.1080/02770903.2019.1709866
Bron: ABC Gezondheid