Ook het darmviroom beïnvloedt onze gezondheid

DarmviroomOnze darmen bevatten grote hoeveelheden micro-organismen. De invloed van darmbacteriën op de gezondheid is het beste onderzocht, gevolgd door de invloed van schimmels en gisten. In de darmen leeft echter ook een scala aan virussen en fagen (een klein virus dat een specifieke bacterie kan infecteren); samen het darmviroom genoemd. Ook dit darmviroom heeft invloed op onze gezondheid.

Recent onderzoek laat zien dat de mens ongeveer evenveel virussen in zijn darmen draagt als bacteriën. Het viroom ontwikkelt zich, net als de microbiota, in de eerste twee levensjaren. Tijdens de eerste levensmaanden bestaat het viroom met name uit fagen. Deze fagen hebben invloed op welke bacteriën al dan niet in de darmen kunnen groeien. Naarmate we ouder worden, bevatten de darmen ook steeds meer virussen die lichaamscellen kunnen infecteren en virussen die we binnen krijgen via onze voeding. Veelvoorkomende virussen in de darmen zijn Circovidae en enterovirussen. Pathogene soorten die regelmatig bij kinderen en ouderen worden gevonden zijn rotavirussen en norovirussen. Van invloed op de samenstelling van het darmviroom lijken met name de geografische locatie van de persoon, het dieet, de genetische achtergrond en het gebruik van medicijnen.

Voor het behoud van een gezonde homeostase in de darmen lijken virussen van belangrijke waarde. Een verstoord viroom zou een rol kunnen spelen in het ontstaan van auto-immuunziekten en inflammatoire darmziekten. Verder zijn er associaties gevonden tussen een verhoogde – of verminderde aanwezigheid van verschillende typen virussen in de darmen en het bestaan van overgewicht, diabetes en leververvetting. Wetenschappers vermoeden dat het ontstaan van een dysbiose in het darmmicrobioom niet alleen door ongunstige voeding en leefstijl kan komen, maar ook door de samenstelling van het darmviroom. Immers, virussen en in het bijzonder fagen, lijken in hoge mate te bepalen welke bacteriën kunnen groeien in de darmen. Eerste studies met fecestransplantaties laten zien dat de samenstelling van het viroom kan worden beïnvloed en dat dit mogelijk ook effect heeft op de effectiviteit van de behandeling. Meer onderzoek moet nu plaatsvinden naar (minder invasieve) methoden om het darmviroom in goede balans te brengen en te houden.

Referentie:
Ezzatpour, S., et al. (2023). The Human Gut Virome and Its Relationship with Nontransmissible Chronic Diseases. Nutrients, 15(4), 977.

Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/ook-het-darmviroom-beinvloedt-onze-gezondheid

Comments are closed.