Overzichtsstudie: het effect van glutamine op het darmmicrobioom en de gezondheid

GlutamineGlutamine is een van de meest waardevolle niet-essentiële aminozuren. Het is onder meer essentieel voor een gezonde darm en het immuunsysteem. De lichaamseigen synthese is het grootst in spieren, lever, vetweefsel en hersenen. Onder bepaalde omstandigheden, zoals tijdens herstelperiodes en bij grote fysieke inspanning, kan de glutaminesynthese onvoldoende zijn. Het kan dan zinnig zijn om glutamine in de vorm van een supplement te nemen. Een interessante studie uit 2019 geeft een overzicht van diverse onderzoeken waarbij de nadruk ligt op de rol van glutamine bij het reguleren van het microbioom en daarmee de gezondheid. Het blijkt dat glutamine op verschillende manieren het darmmicrobioom beïnvloedt.
 
De studie
In de overzichtsstudie werden verschillende experimentele onderzoeken opgenomen. Alle studies onderzochten het effect van glutamine op de gezondheid en het darmmicrobioom (darmflora). Uit diverse studies bleek het reeds bekende beschermende effect van glutamine. Het herstelt de mucosale integriteit, moduleert ontstekingsreacties, stimuleert de immuniteit en is betrokken bij de synthese van nucleïnezuren (DNA en RNA).
 
Een belangrijke conclusie van de onderzoekers was dat glutamine het darmmicrobioom op verschillende wijzen kan beïnvloeden. Het bleek een regulerende werking op de darmflora te hebben, met een positief effect op constipatie, bacteriële overgroei en bacteriële translocatie. In het laatste geval verplaatsen bacteriën zich vanuit de darm naar andere delen van het lichaam om daar (levensgevaarlijke) infecties te veroorzaken. Bij mensen met overgewicht blijkt glutamine de verhouding tussen de darmbacteriestammen Firmicutes en Bacteroidetes te verbeteren. Deze ratio is erg belangrijk, aangezien in een gezonde darm twee- tot driemaal zoveel Firmicutes aanwezig horen te zijn als Bacteroidetes.
 
De onderzoekers concludeerden bovendien dat glutamine-suppletie voor een toename van secretoir (s)IgA in het lumen van de darm zorgde, en daarmee een positief effect heeft op de immuniteit.
 
Toepassingen van glutamine
Op basis van het effect dat glutamine heeft op het darmmicrobioom zijn er vele toepassingen mogelijk. Glutamine kan onder meer ingezet worden bij de behandeling van overgewicht, preventie van bacteriële translocatie, bij obstipatie en bij beschadiging van de darm zoals na chemotherapie. De onderzoekers verwachten echter dat de inzet van glutamine in relatie tot het darmmicrobioom zich niet hoeft te beperken tot hiervoor genoemde voorbeelden maar dat het veel breder toepasbaar is. Dit zou verder onderzocht moeten worden.
 
Referentie:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6834172/#B65-ijms-20-05232
 
Bron: OrthoKennis

Comments are closed.