Polyfenolen bij leververvetting

NAFLDPolyfenolen vormen een grote groep van antioxidanten die vooral in groente en fruit voorkomen. Wel duizenden types polyfenolen komen voor in de natuur: flavonoïden en fenolzuren zijn de bekendste. Ze hebben brede gezondheidseffecten op onder meer hart en bloedvaten, de bloedsuikerspiegel en in de preventie van kanker. Voeding met de meeste polyfenolen zijn vooral kurkuma (geelwortel), cacao, rode wijndruiven, citrusvruchten, groene thee en broccoli.

Uit onderzoek blijkt nu dat polyfenolen ook een beschermend effect hebben bij reeds aanwezige leververvetting. Een systematische analyse vatte alle effecten van de verschillende polyfenolen op niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) samen in een recente publicatie. Leververvetting is een groot probleem en komt veel voor in de westerse samenleving. Net als hoge bloeddruk wordt het niet altijd opgemerkt. Bij NAFLD worden ontgiftende en spijsverteringsondersteunende leverfuncties verminderd door een abnormale vetstapeling in de lever.

De in deze systematische review opgenomen RCT's betroffen de behandeling van NAFLD met voedingssupplementen met acht polyfenolen (curcumine, resveratrol, naringenine, anthocyanine, hesperidine, catechine, silymarine en genisteïne) bij 2.173 deelnemers. Uit deze systematische review en meta-analyse bleek dat curcumine de body mass index (BMI), aspartaat aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), triglyceriden (TG), totaal cholesterol (TC), en Homeostasis Model Assessment-Insulin Resistance (HOMA-IR) kan verlagen in vergelijking met placebo. Naringenine verminderde significant de ernst van NAFLD, TG, TC, en LDL-cholesterol en verhoogde HDL-cholesterol. Hesperidine kan de BMI, leverenzymen (AST, ALT), TG, TC, HOMA-IR verbeteren. Catechine kan BMI, HOMA-IR en TG-niveau verlagen. Silymarine was effectief in het verbeteren van leverenzymen ALT en AST en het verminderen van leververvetting. Deze polyfenolen bieden een goede basis voor een behandeling van NFALD. Uitgebreidere resultaten zijn te lezen in de onderstaande publicatie.

Referentie:
Yang, K., Chen, J., Zhang, T., Yuan, X., Ge, A., Wang, S., Xu, H., Zeng, L., & Ge, J. (2022). Efficacy and safety of dietary polyphenol supplementation in the treatment of non-alcoholic fatty liver disease: A systematic review and meta-analysis. Frontiers in Immunology, 13. https://doi.org/10.3389/FIMMU.2022.949746

Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/polyfenolen-bij-leververvetting

Comments are closed.