Probiotica tegen de maagzweerbacterie

helicobacter-pyloriVolgens een meta-analyse verhogen probiotica de slaagkans van antibiotica om de helicobacter pylori volledig uit de maag te verwijderen. Bovendien verlagen ze het optreden van bijwerkingen met 40%. De onderzoekers die deze meta-analyse ondernamen, vonden 34 studies met negen soorten probiotica die een totaal van 9000 deelnemers besloegen.

De maagbacterie is een oorzaak van een maagzweer en wordt ook beschouwd als een bewezen carcinogeen. Om de maag van deze bacterie te ontdoen, schrijven artsen een drievoudige kuur voor met twee antibiotica en een protonpompremmer gedurende 7 tot 14 dagen. Bijwerkingen en antibioticaresistentie kunnen het succes van een behandeling ondermijnen.

Probiotica kunnen de kolonisatie van helicobacter verhinderen, de slijmvliesbarrière verstevigen en de immuniteit ondersteunen. Niet alle stammen zijn daarin even doeltreffend, met als gevolg dat sommige combinaties een tekort van de doeltreffende stammen bevatten. Dat ze bijwerkingen zoals diarree kunnen voorkomen is bewezen, maar rond hun effect op de slaagkans van tripletherapie bestaat nog twijfel. Een probleem is dat studies niet allemaal dezelfde stammen gebruiken en dat er dan verschillende behandelingen vergeleken worden. Een 'netwerkmeta-analyse' kan dat probleem enigszins opvangen.

Ze vonden dat de combinatie van bifidobacteriën en lactoabacillen en de combinatie van bifidobacteriën, lactobacillen en saccharomyceten de beste papieren hadden. De bewijskracht van die conclusie is niet groot, omdat studies nog te veel van opzet verschillen, zoals een andere dosering en toevoeging van antioxidanten.

Mogelijk werken probiotica het best wanneer ze niet tegelijkertijd met de antibiotica genomen worden.

Referentie:
Wang Y, Wang X, Cao XY et al. Comparative effectiveness of different probiotics supplements for triple helicobacter pylori eradication: a network meta-analysis. Front Cell Infect Microbiol. 2023; 13:1120789 doi:10.3389/fcimb.2023.1120789

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6584

Comments are closed.