
Uit tal van epidemiologische en klinische studies blijkt dat veel fytochemische stoffen (actieve plantenstoffen) het risico op borstkanker verlagen. Genoemd worden vooral fenolzuren uit olijfolie; flavonolen uit thee, chocolade en druiven; en isoflavonen uit soja.
Een voedingspatroon dat veel van deze componenten bevat, zoals Mediterrane voeding, blijkt een natuurlijke bescherming te bieden. In het Middellandse Zee gebied is de borstkankerincidentie inderdaad lager.
Enkele reviews onderzochten de klinische effecten van deze polyfenolen en hun capaciteit om heroptreden te voorkomen na herstel van borstkanker. Op basis van de resultaten raden de onderzoekers hun patiënten aan om een Mediterraan voedingspatroon aan te nemen en minstens vijf porties groenten (uien, broccoli) en fruit (appels, citrusvruchten) te eten. Naast consumptie van thee en olijfolie, en matig sojaproteïnen (5-10 gram per dag). Er is tevens een overzicht van studies met polyfenol-supplementen en specifieke voedingspatronen.
Deze raadgevingen gelden overigens ook voor andere types kanker, zoals blijkt uit andere studies.
Referenties:
Braakhuis AJ, Campion P, Bishop KS. Reducing Breast Cancer Recurrence: The Role of Dietary Polyphenolics. Nutrients. 2016 Sep 6;8(9):547. doi: 10.3390/nu8090547
Abdal Dayem A, Choi HY, Yang GM, Kim K, Saha SK, Cho SG. The Anti-Cancer Effect of Polyphenols against Breast Cancer and Cancer Stem Cells: Molecular Mechanisms. Nutrients. 2016 Sep 21;8(9):581. doi: 10.3390/nu8090581
Lei L et al. Flavan-3-ols consumption and cancer risk: A meta-analysis of epidemiologic studies. Oncotarget. 2016 Nov 8;7(45):73573-73592.George VC, Dellaire G, Rupasinghe HPV. Plant flavonoids in cancer chemoprevention: role in genome stability. J Nutr Biochem. 2017 Jul;45:1-14.
Losada-Echeberría M, Herranz-López M, Micol V, Barrajón-Catalán E. Polyphenols as Promising Drugs against Main Breast Cancer Signatures. Antioxidants (Basel). 2017 Nov 7;6(4):88. doi: 10.3390/antiox6040088
Pang H, Badehnoosh B. Synergistic strength: unleashing exercise and polyphenols against breast cancer. Cancer Cell Int. 2025 Apr 15;25(1):144. doi: 10.1186/s12935-025-03767-1. PMID: 40234950
Bron: ABC Gezondheid