
Een goede slaapkwaliteit is van groot belang voor de gezondheid. Maar slaapproblemen komen veel voor. Vaak spelen verschillende factoren een rol en zijn er dus ook meerdere aangrijpingspunten voor behandeling. Dat voeding een grote impact op het menselijk lichaam heeft, is algemeen bekend. Een recente Nederlandse cross-overstudie toont aan dat voedingsinterventies met onder andere galacto-oligosachariden het darmmicrobioom moduleren en een meetbaar positief effect kunnen hebben op de slaapkwaliteit.
Cross-overstudie van drie weken
67 volwassenen met matige slaapproblemen namen gedurende drie weken dagelijks een supplement op basis van weiproteïne met galacto-oligosachariden (GOS), tryptofaan, vitaminen en mineralen, of een placebo. Na een wash-outperiode werd de interventie omgedraaid, waarbij elke deelnemer ook de andere behandeling ontving (cross-overdesign). Aan de hand van ontlastingsmonsters (op dag 0 en dag 21) werden de microbiota in kaart gebracht. De slaapkwaliteit werd gemeten met behulp van de Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), een vragenlijst die inzicht geeft in de slaapkwaliteit.
Respons afhankelijk van microbioomsamenstelling
Om inzicht te krijgen in de rol van het microbioom, werden alle deelnemers onderverdeeld in responders en non-responders. Bij de groep non-responders was er geen verbetering van de slaapkwaliteit bij inname van het supplement. Bij de groep ‘responders’ was er wel sprake van een verbetering in de slaapkwaliteit bij inname van het supplement. Deze groep bleek bij aanvang een relatief grotere hoeveelheid Faecalibacterium prausnitzii te hebben en een lagere hoeveelheid Bifidobacterium longum en Bifidobacterium adolescentis dan de groep non-responders. Na inname van het supplement bleek er minder Pseudomonas resinovorans, Flintibacter sp. KGM00164, Intestinimonas butyriciproducens en Flavonifractor plautii aanwezig te zijn. Dit laat zien dat de impact van wei-eiwit in combinatie met GOS op de slaapkwaliteit varieert, afhankelijk van de samenstelling van het microbioom.
De resultaten suggereren dat gepersonaliseerde voeding of suppletie, afgestemd op het microbioom, in de toekomst een relevante rol kan spelen bij slaapproblematiek. Verdere studies zijn nodig om dit werkingsmechanisme te bevestigen.
Referentie
Kortman GAM et al. Gut microbiome composition and functionality impact the responsiveness to a dairy-based product containing galacto-oligosaccharides for improving sleep quality in adults. Benef Microbes. 2024;15:373-85.
Bron: Orthokennis