Arthrospira platensis en Spirulina maxima
Spirulina microalgen, waaronder de soorten Arthrospira platensis (Hawaiiaanse spirulina) en Spirulina maxima, worden al lange tijd erkend als voedingsrijke algen met veel gezondheidsvoordelen. Ze bevatten een overvloed aan voedingsstoffen die bijdragen aan de fysieke en mentale gezondheid. Spirulina bevat een hoog gehalte aan B-vitamines, met name vitamine B12, en mineralen zoals ijzer, calcium, zink, magnesium, mangaan en kalium. Ook bevat het enkele essentiële vetzuren, zoals gamma-linoleenzuur (GLA). Het fyto-complex van spirulina is rijk aan pigmenten, waaronder chlorofyl, fycobilinen zoals fycocyanine en allofycocyanine.
Spirulina ondersteunt de hersengezondheid
De voedingsstoffen in spirulina worden gemakkelijk door het lichaam opgenomen en kunnen zo snel een tekort aan voedingsstoffen herstellen tot fysiologische niveaus. De hoge biologische beschikbaarheid van de micronutriënten, zoals B-vitamines, magnesium en vetzuren, zorgt ervoor dat deze snel worden verspreid, zelfs in het zenuwstelsel en de hersenen. Het fyto-complex van spirulina kan ook invloed uitoefenen op de hersenen via een tweerichtingsinteractie met het darmmicrobioom. Spirulina blijkt dan ook gunstige effecten op de hersengezondheid te hebben, aldus de review van Sorrentie et al., waaronder neuroprotectie, eetlustregulatie, en het voorkomen van cerebrovasculaire aandoeningen. Doseringen in de diverse studies bedragen 1 tot 8 g spirulina per dag.
Spirulina heeft neuroprotectieve eigenschappen
Spirulina heeft antioxidatieve, ontstekingsremmende en neuroprotectieve eigenschappen, die cruciaal zijn voor het beschermen van hersencellen tegen schade door oxidatieve stress en ontstekingen. Deze processen spelen een sleutelrol in de ontwikkeling van neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Spirulina kan neuronale functies verbeteren en de synaptische plasticiteit bevorderen. Ook kan de alg een rol spelen bij de preventie van cognitieve achteruitgang door de effecten van schadelijke stoffen, zoals β-amyloïde, te beperken.
Spirulina en de cerebrovasculaire gezondheid
Spirulina blijkt ook gunstige effecten te hebben op de gezondheid van de hersenbloedvaten. Suppletie met spirulina kan helpen bij het verminderen van de interne druk in de bloedvaten van de hersenen en kan bijdragen aan de bescherming van de endotheelcellen tegen schade. Deze effecten kunnen een preventieve rol spelen bij cerebrovasculaire aandoeningen zoals beroertes en vasculaire dementie. Daarnaast kan het ontstekingsremmende effect van spirulina (onder meer fycobiline en gamma-linoleenzuur) bijdragen aan het behoud van een gezonde doorbloeding van de hersenen.
Spirulina en cognitie en eetlustregulatie
De inzet van suppletie met spirulina bij ondervoede kinderen blijkt tot verbeteringen te leiden in motorische, taal- en cognitieve vaardigheden. Dit betekent dat spirulina niet alleen een voedingsdeficiëntie kan corrigeren, maar ook een versterkende rol kan spelen in de neurologische ontwikkeling. Spirulina kan ook de eetlust reguleren. Het fyto-complex in spirulina heeft een gunstige wisselwerking met het microbioom. Dit leidt tot de productie van kleine bioactieve moleculen - waaronder korteketenvetzuren en neuroactieve stoffen betrokken bij de productie van neurotransmitters, zoals GABA en serotonine - die zowel de darmgezondheid als de hersenfunctie beïnvloeden. Eetlustregulatie is een complexe neurobiologische functie die nauw verbonden is met zowel metabolische als cognitieve processen. Spirulina kan dus ook een rol spelen bij personen met eetstoornissen of metabole problemen.
Spirulina en het immuunsysteem
Bij oudere volwassenen ten slotte heeft spirulina-suppletie positieve effecten op mentale en fysieke vermoeidheid, op het lipidenprofiel en het immuunsysteem. Suppletie met spirulina leidde tot een verlaging van de totale cholesterolspiegels en een toename van ontstekingsremmende cytokines. Dit kan helpen om de veroudering van het immuunsysteem en cognitieve achteruitgang te vertragen.
Referenties:
Sorrentie, V., et al. (2021). Spirulina Microalgae and Brain Health: A Scoping Review of Experimental and Clinical Evidence. Marine Drugs, 19(6): 293
Bron: https://www.biok.center/artikel/spirulina-microalgen-veelbelovend-voor-de-hersengezondheid