Verbeterde cognitie met omega 3-vetzuren bij kinderen en adolescenten

CognitieDe hersenen bevatten van nature een hoog gehalte aan de langeketen omega 3-vetzuren EPA en DHA. Een meta-analyse uit 2020 van Nederlandse onderzoekers biedt een uitgebreid overzicht van gerandomiseerde studies naar de effecten van suppletie met omega 3-vetzuren op de cognitieve functies van kinderen en adolescenten. Centrale vragen waren of er een optimale omega 3-index (O3I) bestaat die samenhangt met betere cognitieve prestaties, en of de hoogte van de dosering DHA/EPA daarbij een rol speelt.

33 studies onder de loep
De meta-analyse kwamen uitsluitend gerandomiseerde, placebogecontroleerde studies in aanmerking die waren gepubliceerd op PubMed en Web of Science. De deelnemers waren tussen de 4 en 25 jaar oud en kregen suppletie met DHA en/of EPA. Cognitieve functies werden gemeten op uiteenlopende domeinen, zoals geheugen, aandacht, executieve functies en leerprestaties. De studieduur  varieerde van 4 tot 52 weken. In totaal werden 33 studies geïncludeerd:  21 bij normaal ontwikkelende kinderen en adolescenten, en12 bij kinderen en adolescenten met een stoornis of aandoening, waarvan het merendeel ADHD betrof.

Dosis en omega 3-index als sleutelfactoren
De analyse liet zien dat suppletie met omega 3-vetzuren, met name bij doseringen van minimaal 450 mg DHA (al dan niet gecombineerd met EPA), samenhangt met significante verbeteringen in bepaalde cognitieve domeinen. Een belangrijke bevinding was verder dat de verhoging van de O3I naar een waarde van ten minste 6% consistent gerelateerd was aan gunstige effecten. Kinderen en adolescenten met een lage uitgangswaarde van de O3I leken het meest te profiteren.

Grote therapeutische potentie
De onderzoekers concluderen dat dagelijkse suppletie met ten minste 450 mg DHA (en EPA) en het bereiken van een O3I ≥6% de kans op verbetering van cognitieve functies bij kinderen en adolescenten aanzienlijk vergroot. Dit wijst erop dat langeketen omega 3-vetzuren therapeutisch waardevol kunnen zijn, zowel bij gezonde jongeren als bij kinderen met ontwikkelingsstoornissen. Tegelijkertijd benadrukken de auteurs dat er bij kinderen/adolescenten met een aandoening meer onderzoek nodig is waarbij ook bloedbepalingen worden gedaan. Dit maakt herberekening naar O3I-equivalentie mogelijk en verfijnt de interpretatie van toekomstige resultaten.

Referentie:
Van der Wurff IS et al. Effect of omega-3 long chain polyunsaturated fatty acids (n-3 LCPUFA) supplementation on cognition in children and adolescents: a systematic literature review with a focus on n-3 LCPUFA blood values and dose of DHA and EPA. Nutrients. 2020;12:3115. https://www.mdpi.com/2072-6643/12/10/3115

Bron: Orthokennis

Comments are closed.