
Voeding met een hoog suikergehalte verhoogt de kans op het ontstaan van cataract met 77 procent. Het is dus belangrijk voeding met een lage glycemische index te eten. Dat zijn producten waarin weinig suiker voorkomt of waarbij de suiker slechts langzaam wordt vrijgegeven. Dat is het besluit van een Australische studie waar 1000 mensen aan deelnamen. Cataract wordt een ouderdomsziekte genoemd maar niet iedereen krijgt te maken met deze vorm van lensvertroebeling. In onze suikerrijk westerse voeding krijgt een op de vijf mensen vanaf hun 65ste levensjaar af te rekenen met cataract. Tien jaar later zijn dit er al een op drie. Mensen die 85 jaar of ouder worden hebben twee kansen op drie om geconfronteerd te worden met deze oogziekte.
Toch bestaat er een mogelijkheid om zich te beschermen tegen cataract. Eet veel carotenoïden die bijvoorbeeld terug te vinden zijn in spinazie. Deze groene groente bevat per 100 gram 10 milligram luteïne, een stof die de ogen helpt beschermen tegen cataract. Zeaxanthine komt ook in spinazie voor en is een tweede belangrijke stof om cataract te voorkomen. Uit studies blijkt dat een hoge carotenoïdenconcentratie de kans op het ontstaan van cataract met 47 procent verkleint. Het blijft vanzelfsprekend belangrijk te grote hoeveelheden snelle suikers te vermijden.
Referenties:
Tan J, Wang JJ, Flood V, Kaushik S, Barclay A, Brand-Miller J, Mitchell P. Carbohydrate nutrition, glycemic index, and the 10-y incidence of cataract. Am J Clin Nutr. 07 Nov;86(5):1502-8. doi: 10.1093/ajcn/86.5.1502
Pollreisz A, Schmidt-Erfurth U. Diabetic cataract-pathogenesis, epidemiology and treatment. J Ophthalmol. 2010;2010:608751. doi: 10.1155/2010/608751
Weikel KA, Garber C, Baburins A, Taylor A. Nutritional modulation of cataract. Nutr Rev. 2014 Jan;72(1):30-47. doi: 10.1111/nure.12077
Wu H, Zhang H, Li P, Gao T, Lin J, Yang J, Wu Y, Ye J. Association between dietary carbohydrate intake and dietary glycemic index and risk of age-related cataract: a meta-analysis. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2014 May 15;55(6):3660-8. doi: 10.1167/iovs.13-13695
Sedaghat F, Ghanavati M, Nezhad Hajian P, Hajishirazi S, Ehteshami M, Rashidkhani B. Nutrient patterns and risk of cataract: a case-control study. Int J Ophthalmol. 2017 Apr 18;10(4):586-592. doi: 10.18240/ijo.2017.04.14
Mrugacz M, Pony-Uram M, Bryl A, Zorena K. Current Approach to the Pathogenesis of Diabetic Cataracts. Int J Mol Sci. 2023 Mar 28;24(7):6317. doi: 10.3390/ijms24076317
Bron: ABC Gezondheid