Vitamine A tegen huidveroudering

huidverouderingEen combinatie van orale en topicale vitamine A-suppletie is effectiever tegen huidveroudering dan topicale toepassing alleen. Huidveroudering is een complex proces, beïnvloed door zowel intrinsieke (chronologische veroudering) als extrinsieke factoren (foto-veroudering). Intrinsieke veroudering is onvermijdelijk en wordt veroorzaakt door fysiologische veranderingen in de loop van de tijd. Foto-veroudering, daarentegen, ontstaat door langdurige blootstelling aan uv-stralen en kan ernstige huidproblemen veroorzaken.

Het onderzoek concentreerde zich op vitamine A, met name retinol, dat een essentiële rol speelt bij het bevorderen van een gezonde huid. Retinol verhoogt de collageenvorming, voorkomt collageenafbraak en verbetert rimpels en pigmentatie. Een belangrijk aspect is dat vitamine A de processen van autofagie stimuleert, wat van belang is bij het tegengaan van oxidatieve schade en veroudering.

Het klinische onderzoek omvatte een zogenaamde 'In & Out'-strategie waarbij vitamine A als oraal supplement (in combinatie met vitamine E) en als actief ingrediënt in een gel met 0,02% retinoïnezuur werd gebruikt. De resultaten toonden aan dat deze gecombineerde aanpak significant effectiever was dan alleen het gebruik van de gel bij mensen met matige tot ernstige huidveroudering. Beide behandelingen werden goed verdragen, zonder significante bijwerkingen.

Vitamine A is betrokken bij autofagie, de groei, differentiatie en herstel van epitheelweefsels en kan de afbraak van collageen voorkomen. Het combineren van orale en topicale behandelingen met vitamine A kan een waardevolle aanpak zijn om oxidatieve stress en problemen in autofagie, geassocieerd met huidveroudering, tegen te gaan.

Referentie:
Milani M & Colombo F. Skin Anti-Aging Effect of Oral Vitamin A Supplementation in Combination with Topical Retinoic Acid Treatment in Comparison with Topical Treatment Alone: A Randomized, Prospective, Assessor-Blinded, Parallel Trial. Cosmetics 2023;10(5):144.

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6765

Comments are closed.