Voeding beïnvloedt pijn bij endometriose

EndometrioseVoedingsaanpassingen verlichten pijnklachten bij een groot deel van de vrouwen met endometriose. Dat blijkt uit de grootste wereldwijde studie ooit naar het effect van voeding en supplementen op endometriose, uitgevoerd door de Universiteit van Edinburgh. Vooral het verminderen van alcohol, gluten, zuivel en cafeïne blijkt effectief.

Onderzoekers van het Centre for Reproductive Health aan de Universiteit van Edinburgh onderzochten het effect van voedingspatronen en supplementgebruik bij vrouwen met endometriose. Zij ontwikkelden een online vragenlijst in samenwerking met een patiëntenorganisatie en verspreidden deze wereldwijd via sociale media. Tussen juni en september 2022 vulden 2.858 mensen de vragenlijst in, waarvan 2.599 deelnemers meer dan 80% van de vragen beantwoordden. Bij 2.388 respondenten was endometriose medisch vastgesteld. De gemiddelde leeftijd lag op 35 jaar, de meerderheid was afkomstig uit Europa (75%) en Oceanië (17%).

De vragenlijst bracht in kaart welke voedingsaanpassingen en supplementen vrouwen toepassen, welke klachten ze ondervinden en welk effect zij ervaren op hun pijnbeleving. De onderzoekers vergeleken de pijnscores tussen vrouwen die baat hadden bij hun voedingsinterventie en vrouwen die geen verbetering merkten.

Een krappe 84% van de respondenten probeerde op eigen initiatief één of meerdere voedingmaatregelen. Van hen ervaarde 66,9% minder pijn. De grootste effecten traden op bij het verminderen van alcoholgebruik (53% rapporteerde minder pijn), gevolgd door het beperken van gluten (45%), zuivel (45%) en cafeïne (43%). Respondenten die baat hadden bij voedingsaanpassingen, scoorden gemiddeld één punt lager op de pijnschaal (4 in plaats van 5). Ook supplementen zoals magnesium, omega-3, vitamine D en probiotica gaven verlichting bij een deel van de gebruikers. Voedingsaanpassingen blijken een belangrijk zelfzorgmiddel dat voor een aanzienlijke groep daadwerkelijk verschil maakt.

Een kanttekening bij de studie is dat onderzoekers gebruik maakten van zelfgerapporteerde data en trekt een overwegend gemotiveerde, hoogopgeleide doelgroep aan. Daardoor ontstaat kans op selectiebias. Ook ontbreken gegevens over de duur van voedingsinterventies.

Referentie:

Hearn-Yeates F, Edgley K, Horne AW. et al. Diet and Endometriosis: Can Patients with Endometriosis Benefit from Proper Nutrition? South Asian Res J Nurs Healthc. 28 februari 2025;7(01):23-7.

Bron: https://nieuw.voedingsgeneeskunde.nl/nieuwsbrief-582/voeding-beinvloedt-pijn-endometriose

Comments are closed.