
De 'totale antioxidant capaciteit', een maat voor de totale antioxidanteninname uit voeding, speelt een belangrijke rol in de bescherming tegen het ontwikkelen van ouderdomsdiabetes. Er was vroeger al aangetoond dat antioxidanten uit voeding ontstekingsremmende eigenschappen hebben, en beschermen tegen kanker en hart- en vaatziekten. Ook suikerziekte is het gevolg van een ontstekingsproces.
Een studie bij 300 vrouwen van middelbare leeftijd vergeleek hun totale antioxidantcapaciteit met bloedsuikerwaarden en de resultaten van een glucose-tolerantie-test. Hoe hoger de antioxidantcapaciteit, hoe lager de nuchtere glucosewaarden en deze van de test. De groep met de laagste antioxidantcapaciteit had de slechtste waarden, en liep dus het meeste risico op (pre)diabetes: het verschil in risico was ruim vijf maal hoger.
De voedingsgroepen die het meest bijdragen aan de totale antioxidantcapaciteit zijn fruit (23%), groenten (19%), alcoholische dranken (!) en warme dranken (thee, koffie, chocolade: 12%). Ook suppletie helpt maar kan gezonde voeding niet vervangen.
Referenties:
Sotoudeh G et al. Higher dietary total antioxidant capacity is inversely related to prediabetes: A case-control study. Nutrition. 2018 Feb;46:20-25.
Griffiths K et al. Food Antioxidants and Their Anti-Inflammatory Properties: A Potential Role in Cardiovascular Diseases and Cancer Prevention. Diseases. 2016 Aug 1;4(3).
van der Schaft N, Schoufour JD, Nano J, Kiefte-de Jong JC, Muka T, Sijbrands EJG, Ikram MA, Franco OH, Voortman T. Dietary antioxidant capacity and risk of type 2 diabetes mellitus, prediabetes and insulin resistance: the Rotterdam Study. Eur J Epidemiol. 2019 Sep;34(9):853-861. doi: 10.1007/s10654-019-00548-9
Ruomeng Li et al. Dietary total antioxidant capacity and risk of prediabetes and diabetes mellitus: a systematic review and dose-response meta-analysis of 170,919 participants. Front. Nutr., 25 February 2025 doi.org/10.3389/fnut.2025.1541734
Kheirouri S, Alizadeh H. The contribution of dietary total antioxidant capacity to type 2 diabetes risk and levels of glycemic biomarkers: a systematic review. Osong Public Health Res Perspect. 2025 Apr;16(2):100-115. doi: 10.24171/j.phrp.2024.0337
Bron: ABC Gezondheid