Wat is een optimale vitamine D-status?

vitamine-d-statusEen recent onderzoek van wetenschappers van Trinity College Dublin heeft nieuw licht geworpen op de complexiteit van het bereiken van een optimale vitamine D-status bij diverse bevolkingsgroepen. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Nutrition.

Ondanks uitgebreide research naar de factoren die de vitamine D-status beïnvloeden, blijven de niveaus van vitamine D-tekort hoog. De onderzoekers analyseerden gegevens van een half miljoen deelnemers uit het Verenigd Koninkrijk. Voor elke persoon berekenden ze de geïndividualiseerde schatting van de hoeveelheid ultraviolet B-straling (uvB), de golflengte van zonlicht die de aanmaak van vitamine D in de huid stimuleert. Een uitgebreide analyse van de belangrijkste determinanten van vitamine D en hun interacties onthulde nieuwe inzichten.

UvB-straling bleek een cruciale voorspeller van de vitamine D-status, zelfs in het Verenigd Koninkrijk, dat relatief weinig zonlicht ontvangt. Leeftijd, geslacht, body mass index (BMI), cholesterolgehalte en vitamine D-suppletie hebben een aanzienlijke invloed op hoe individuen reageren op uvB. Zo neemt de hoeveelheid vitamine D die de huid produceert in reactie op uvB af naarmate BMI en leeftijd toenemen.

Dit onderzoek heeft belangrijke consequenties voor gezondheidsprofessionals. Het benadrukt de noodzaak om rekening te houden met individuele factoren zoals leeftijd, BMI, en omgevingsfactoren bij het adviseren over vitamine D-suppletie. Een gepersonaliseerde benadering kan effectiever zijn dan de huidige algemene aanbevelingen. De auteurs hopen dat hun studie zal bijdragen aan de voortdurende discussie over richtlijnen voor vitamine D-suppletie en zal leiden tot meer gepersonaliseerde en effectieve aanbevelingen voor verschillende bevolkingsgroepen.

Referentie:
Brennan MM, van Geffen J, van Weele M. et al. Ambient ultraviolet-B radiation, supplements and other factors interact to impact vitamin D status differently depending on ethnicity: A cross-sectional study. Clin Nutr. 2024;43(6):1308–17.

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/7111

Comments are closed.