Tocotriënolen remmen diabetische neuropathie

TocotrienolenEen langdurig hoge bloedsuikerspiegel verhoogt oxidatieve stress, stimuleert ontstekingsreacties in het lichaam en verlaagt de zenuwgroeifactor. Dit draagt bij aan het ontstaan van perifere diabetische neuropathie. Een vitamine E supplement rijk aan tocotriënolen kan diabetische neuropathie verminderen via beïnvloeding van de zenuwgroeifactor. In het nog asymptomatische beginstadium kan de ontwikkeling van neurologische schade mogelijk zelfs nog omkeerbaar zijn door gebruik van vitamine E.
 
Een grote groep diabetespatiënten krijgt op termijn last van polyneuropathie of pijnlijke diabetische neuropathie.
Het ontstaan van neuropathie verloopt vaak asymptomatisch, waardoor het te laat wordt opgemerkt en er blijvende zenuwschade ontstaat.
 
Behandeling van diabetische neuropathie vindt in de regel plaats door middel van een betere regulatie van de bloedsuikerspiegel en symptoombestrijding door gebruik van medicijnen.
De onderliggende oorzaak van de neuropathische klachten, zoals een verhoogde oxidatieve stress en een verlaging van de zenuwgroeifactor (NGF, nerve growth factor), wordt hiermee niet aangepakt.
 
Nieuw onderzoek laat voor het eerst zien dat een supplement met tocotriënolen-rijke vitamine E de onderliggende oorzaak wel aanpakt en neuropathische klachten kan verminderen.
 

Gunstig effect op de zenuwgroeifactor

Aan het klinisch onderzoek deden mensen met diabetes type 2 mee waarvan een gedeelte bekend was met neuropathische klachten, maar een gedeelte ook nog niet [1].
 
Door middel van het meten van de zenuwgeleiding werd de zenuwfunctie bepaald. Deze methode kan ook in de asymptomatische fase beginnende diabetische neuropathie opsporen.
De deelnemers hadden gemiddeld 14 jaar diabetes en allen hadden een optimale controle van de bloedsuikerspiegel met een HbA1c-waarde tussen de 6-9 procent.
 
Tachtig deelnemers werden verdeeld in twee groepen. Een groep kreeg gedurende acht weken tweemaal daags 200 mg
van een tocotriënolen-rijk vitamine E supplement. De andere groep kreeg een placebo.
Na acht weken was de zenuwgeleidingssnelheid bij de mensen die vitamine E hadden gebruikt significant verbeterd ten opzichte van placebo.
Doordat de wetenschappers verschillende biomarkers gemeten hadden, konden ze ook zien waardoor dit effect werd veroorzaakt.
 
Ondanks dat de onderzoekers verwachtten dat vitamine E vooral anti-oxidatieve eigenschappen zou hebben, veranderden de indicatoren voor oxidatieve stress en ontstekingsreacties niet.
Tocotriënolen-rijke vitamine E lijkt daarom via een ander mechanisme te werken.
Patiënten in de vitamine E-groep hadden significant meer NGF in het bloed dan patiënten in de placebogroep, wat wijst op herstel van de zenuwfunctie.
De verbetering in de zenuwgeleidingssnelheid was gecorreleerd aan het effect op de zenuwgroeifactor.
 

Tocotriënolen-rijke vitamine E

Vitamine E komt voor in twee vormen, tocoferolen en tocotriënolen. In voedingssupplementen komt vaak uitsluitend het α-tocoferol voor.
Echter, verschillende onderzoeken laten zien dat tocotriënolen onder meer voor neurologische functies effectiever zijn dan tocoferolen.
 

Referentie:

Ng YT, Phang SCW, Tan GCJ, et al. The effects of tocotrienol-rich vitamin E (Tocovid) on diabetic neuropathy: A phase II randomized controlled trial. Nutrients. 2020 May 1;12(5).

 
Bron: Springfield Nutra

Comments are closed.