Co-enzym Q10 helpt kinderen met migraine

MigraineMigraine is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn bij kinderen. Tien procent van de kinderen tussen 5 en 15 jaar oud heeft er last van. Nutraceuticals zouden op een veilige manier kunnen bijdragen aan de profylaxe van migraine bij kinderen. Kinderen met migraine kunnen baat hebben bij suppletie met co-enzym Q10. Ook vitamine D3 komt hiervoor in aanmerking.

Als profylaxe van migraine bij kinderen kan onder meer het geneesmiddel amitriptyline gebruikt worden. Dit geneesmiddel is oorspronkelijk een antidepressivum en kent een aantal vervelende bijwerkingen, zoals een droge mond, slaperigheid, obstipatie, verlengd QT-interval. Dit kan het gebruik ervan beperken.
Nutraceuticals zijn als alternatief populair geworden vanwege de goede verdraagbaarheid of om de afhankelijkheid van geneesmiddelen te verminderen.

In een recente studie bij 72 kinderen (5-15 jaar) werd co-enzym Q10 vergeleken met amitriptyline [1]. Kinderen met officieel gediagnosticeerde migraine konden aan deze studie meedoen. Daarvoor moesten ze minstens tweemaal per week of viermaal per maand een aanval hebben, waartegen ze pijnstillers nodig hadden of waardoor hun dagelijkse activiteiten werden verstoord. Het merendeel van de kinderen was rond de negen jaar oud.
Kinderen in de co-enzym Q10-groep met een lichaamsgewicht onder de 30 kg kregen dagelijks 30 mg van het supplement, de overige kinderen kregen 60 mg per dag. Kinderen in de geneesmiddelgroep kregen dagelijks 1-2 mg amitriptyline per kg lichaamsgewicht.
De studie duurde drie maanden.

Na drie maanden was het behandelresultaat nagenoeg even goed in de co-enzym Q10-groep als in de amitriptyline-groep, hoewel het effect van amitriptyline sneller (binnen een maand) merkbaar was. In beide groepen was er een vrijwel gelijke afname van de frequentie, duur en ernst van de aanvallen. De kwaliteit van leven liet eveneens een vergelijkbare verbetering
zien in beide groepen.

De resultaten tonen dat co-enzym Q10, met minder bijwerkingen bij een vergelijkbaar effect, ingezet zou kunnen worden ter preventie van migraine [1].

Vitamine D

Ook suppletie met vitamine D zou kinderen met migraine kunnen helpen om het aantal aanvallen te verminderen of om de behandeling met geneesmiddelen (amitriptyline of topiramaat) te verbeteren [2,3].

Referenties:

  1. Yaghini O, Hoseini N, Ghazavi MR, et al. A Comparative Study on the Efficacy of Coenzyme Q10 and Amitriptyline in the Prophylactic Treatment of Migraine Headaches in Children: A Randomized Controlled Trial. Adv Biomed Res. 2022 May 30;11:43.
  2. Dell’Isola GB, Tulli E, Sica R, et al. The Vitamin D Role in Preventing Primary Headache in Adult and Pediatric Population. J Clin Med. 2021 Dec 20;10(24):5983.

Bron: Springfield Nutra

Comments are closed.