Het verband tussen ‘ultra-processed foods’ en de kans op ernstige ziekte is al langer bekend: obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, sommige kankers én algehele sterfte.
Een recente meta-analyse (overzichtsstudie) herbevestigt dat ultrabewerkte voeding een belangrijke oorzaak is van vroegtijdig overlijden. Dit internationaal onderzoek onderzocht, op basis van de mate waarin ‘ultra-processed foods’ deel uitmaakten van het voedingspatroon, het verband in acht verschillende landen: van relatief laag (Colombia, Brazilië), gemiddeld (Chili, Mexico) tot hoog (Australië, Canada, UK, VS). In percentages uitgedrukt lag het aandeel tussen 15% in Colombia en 54% in de VS. In totaal 239.982 deelnemers, waarvan de sterfte (alle oorzaken) werd gecategoriseerd per 10% consumptie van ultra-processed foods/op totale voedselinname.
Uit de resultaten bleek een rechtstreeks verband: elke 10%-toename bleek geassocieerd met een 2,7%. verhoogd sterfterisico. Eenduidig voor alle landen: van 3,9% in Colombia tot 13,8% in het VK.
Extra verontrustend: kinderen en adolescenten consumeren verhoudingsgewijs meer ultra-bewerkte producten dan volwassenen.
Referenties:
Nilson EAF, Delpino FM, Batis C, et al. Premature Mortality Attributable to Ultraprocessed Food Consumption in 8 Countries. Am J Prev Med. 2025 Jun; 68(6):1091-1099.
Lane MM et al. Ultraprocessed food and chronic noncommunicable diseases: A systematic review and meta-analysis of 43 observational studies. Obes Rev. 2021; 22(3):e13146.
Schnabel L et al. Association Between Ultraprocessed Food Consumption and Risk of Mortality Among Middle-aged Adults in France. JAMA Intern Med. 2019; 179(4):490-498.
Nilson EAF et al. Premature Deaths Attributable to the Consumption of Ultraprocessed Foods in Brazil. Am J Prev Med. 2023 ;64(1):129-136.
Bron: ABC Gezondheid