EiwittenDe aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten is vastgesteld op 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Voor veganisten ligt deze aanbeveling hoger, omdat plantaardige eiwitten minder volwaardig zijn dan dierlijke eiwitten. Veganisten moeten 20-30 % meer eiwitten binnenkrijgen volgens het Voedingscentrum. Dit komt neer op ongeveer 1 gram per kilogram lichaamsgewicht. Nieuw onderzoek laat echter zien dat deze aanbeveling mogelijk niet toereikend is.

De onderzoekers keken naar de eiwitstatus van 18 gezonde, volwassen mannen die minimaal een jaar vegan aten (gemiddeld 7 jaar, range 1-23 jaar een vegan voedingspatroon). De mannen waren verder weinig lichamelijk actief (<150 minuten lichaamsbeweging met matige intensiteit). Als maat voor de eiwitstatus werd de stikstofbalans bepaald op basis van de stikstofinname via de voeding en uitscheiding via de urine. Een negatieve balans wijst op een te lage eiwitinname. De deelnemers kregen gedurende 5 dagen een eucalorisch vegan menu dat voldoende energie leverde voor de lichamelijke activiteit. Het menu bevatte 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Na vijf dagen werd de stikstofbalans bepaald op basis van een 24-uurs urinecollectie. Slechts 3 van de 18 mannen hadden een positieve stikstofbalans. De meerderheid van de deelnemers kreeg met eucalorische voeding te weinig eiwitten binnen om een goede stikstofstatus te behouden. De gemiddelde stikstofbalans kwam overeen met -1,38 gram per dag. Dit komt overeen met een verlies van 8,63 gram lichaamseiwitten per dag of een verlies van 3,1 kilo lichaamseiwitten per jaar voornamelijk in de vorm van spierweefsel.

Op basis van de analyse berekenden de onderzoekers dat veganisten minimaal 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig hebben om een netto balans van 0 te handhaven. Voor een goede gezondheid dient deze balans echter positief te zijn. Eerder onderzoek liet al zien dat ook deze hogere aanbeveling voor een groep veganisten niet genoeg is en dat een aanbeveling van 1,2-1.5 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht nodig is. Het onderzoek laat enerzijds zien dat een inname van 0,8 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht voor veganisten niet voldoende is. Anderzijds kan gesteld worden dat een hogere eiwitinname zal leiden tot een hogere calorie-inname. Dit kan overgewicht in de hand werken.

Referentie:
Bartholomae, E. & Johnston, C.S. (2023). Nitrogen Balance at the Recommended Dietary Allowance for Protein in Minimally Active Male Vegans. Nutrients, 15(14), 3159.

Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/aanbeveling-eiwitten-voor-veganisten-niet-toereikend