Antioxidantsuppletie bij endometriose lijkt pijn te verminderen

EndometrioseUit een onlangs gepubliceerde systematische review blijkt dat vitamine C en E pijnsymptomen bij endometriose kunnen verlichten. Vrouwen met endometriose ervaren dagelijks pijn. Oxidatieve stress is betrokken bij het ontstaan van die pijn. Vitamine C en E staan bekend om hun antioxidatieve eigenschappen.

In totaal werden vijf RCT’s geïncludeerd in de meta-analyse. De resultaten hiervan gaven aan dat antioxidantensuppletie met een combinatie van vitamine C en E geassocieerd was met een hoger percentage endometriosepatiënten die minder chronische bekkenpijn rapporteerden (RR 7,30; 95%CI: 3,27-16,31, p<0,00001) en meer verlichting van dysmenorroe (RR 1,96; 95%CI: 1,25-3,07, p = 0,003) en dyspareunie ervaarden (RR 5,08; 95%CI: 2,10-12,26, p = 0,0003) dan patiënten die alleen een placebo kregen.

Beide vitamines zijn veilig te gebruiken voor dagelijks langdurig gebruik. De gelijktijdige toediening van vitamine C en vitamine E is gebaseerd op het concept van ‘vitamine E-recycling’, waarbij de antioxidantwerking van geoxideerd vitamine E effectief wordt aangevuld door andere antioxidanten, zoals vitamine C. Bovendien kan de combinatie van vitamine C en vitamine E de oxidatieweerstand van totale serumlipiden efficiënter opvangen dan suppletie van vitamine E of vitamine C afzonderlijk.

Op één na gebruikten alle RCT's de combinatie van vitamine C 1000 mg/dag en vitamine E 1200 IE/dag als antioxidant. Deze antioxidanten werden gegeven gedurende in totaal acht weken. Een uitgebreid overzicht van de kenmerken van elk onderzoek dat in deze analyse was opgenomen, wordt gegeven in tabel 1 van de complete tekst, die hier gratis is in te zien.

Referentie:
Bayu, P., & Wibisono, J. J. (2024). Vitamin C and E antioxidant supplementation may significantly reduce pain symptoms in endometriosis: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. PloS one, 19(5), e0301867.

Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/antioxidantsuppletie-bij-endometriose-lijkt-pijn-te-verminderen

Comments are closed.