B-vitamines beschermen tegen nevenwerkingen van hartmedicatie

B_vitamines-beschermen-hartmedicatie‘Angor’ -angina pectoris of hartkramp- veroorzaakt pijn op de borst, een beangstigend gevoel. Het treedt op als de hartspier te weinig zuurstof krijgt, vaak door vernauwing van de kransslagaders, en beperkt erg de inspanningscapaciteit.
De reguliere behandeling bestaat uit diverse medicamenten, o.a. calciumantagonisten die vooral bij hypertensie worden voorgeschreven. Ze ontspannen slagaders en de hartspier. Ze hebben echter onaangename bijwerkingen, en vooral: ze blijken de levensduur niet te verlengen. Ze verhogen zelfs de sterftekans door niet-cardiale oorzaken (vanaf gemiddeld 10 jaar gebruik).

Calciumantagonisten blijken het ontstekings- en homocysteïneniveau en de stollingsactiviteit te verhogen. Een grote Noorse studie heeft daarom uitgetest of B-vitamines hieraan kunnen verhelpen. Uit de resultaten bleek dat in de onderzoeksgroep die vitamine B nam, die verhoogde sterftekans verviel. Vitamine B6, B9 en B12 reguleren namelijk het homocysteïne-niveau, maar ze werken ook op de andere neveneffecten: ze verminderen het stollingsrisico en de activiteit van het sympatisch zenuwstelsel(*).

* Het (ortho)sympathisch zenuwstelsel (=activiteit, stress) is een van de twee onderdelen van het autonome zenuwstelsel, en moet in evenwicht zijn met zijn tegenhanger , het ‘parasympathisch zenuwstelsel’ (=rust, ontspanning).

Referenties:
Dhar I, Svingen GF, Bjørnestad EØ et al. B-Vitamin Treatment Modifies the Mortality Risk Associated with Calcium Channel Blockers in Patients with Suspected Stable Angina Sectoris: A Prospective Cohort Study. Am J Clin Nutr. 2023 28 april. doi: 10.1016/j.ajcnut.2023.04.033
RousanTA, Thadani U. Stable Angina Medical Therapy Management Guidelines: A Critical Review of Guidelines from the European Society of Cardiology and National Institute for Health and Care Excellence. Eur Cardiol. 2019 Apr; 14(1): 18–22.

Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.